KOLONIERNE: Thorøgaard endelig klar til sommerkolonier

Snart kan forventningsfulde københavnerbørn igen indtage bygningerne på kolonien Thorøgaard, som i det seneste år har gennemgået en omfattende renovering. I dag fremstår kolonien som en topmoderne og klimavenlig bygning, men det flotte byggeri har været en stor økonomisk byrde for Københavns Lærerforenings Kolonier, fortæller forretningsfører Søren Freiesleben.

Kolonierne | Af: Jan Klint Poulsen 19. juni 2020
Gårdspladsen på Thorøgaard belagt med brosten. Ydermurene og taget er det eneste, der ikke har gennemået en renovering. Foto: Jan Klint Poulsen
Gårdspladsen på Thorøgaard belagt med brosten. Ydermurene og taget er det eneste, der ikke har gennemået en renovering. Foto: Jan Klint Poulsen

Moderne energistyring, bæredygtige klimaløsninger og sikkerhedsforanstaltninger, der lever op til myndighedernes krav, har givet den gamle, historiske kolonibygning på Torø en omfattende makeover i millionklassen. Om få uger kan det første af mange kolonihold rykke ind på Thorøgaard til en skøn sommerferie på børnenes ø, Torø, der ligger ud for Assens. Øen har været i Københavns Lærerforenings Koloniers, KLK, eje siden købet i 1930, hvor foreningen erhvervede sig den naturskønne ø for 92.000 kr. svarende til 3,5 millioner i nutidskroner.

Renoveringsprojektet er lykkedes trods flere års forgæves forsøg på at rejse fondsmidler til det omfattende bygningsarbejde, som længe har været påkrævet. Den gamle kolonibygning var hårdt præget af råd i vinduer og døre, der efterhånden besværliggjorde almindelig vedligeholdelse, og som samtidigt udgjorde en uholdbar risiko for ansatte og gæster. Fugt havde ødelagt store dele af fundamentet, og den utætte bygning var en energimæssig dyr omkostning på KLK’s budget.

LÆS OGSÅ: På sommerkoloni

Til trods for flere ambitiøse ansøgninger til pengestærke fonde med et socialt og børneorienteret sigte, lykkedes det ikke KLK at hente økonomiske midler hjem til et gennemgribende renoveringsprojekt på Thorøgaard. KLK har derfor selv finansieret den omkostningstunge, men strengt nødvendige renovering af den populære koloni. Hele projektet ender med at koste omkring otte millioner kroner.

”Vi kunne ikke vente længere med at gøre noget ved Thorøgaard. Det er en af de mest benyttede bygninger blandt vores 29 kolonier i Danmark. Da vi fik det ene afslag efter det andet hos de forskellige fonde, var der ikke andre løsninger tilbage, end at vi selv fandt alle pengene,” fortæller forretningsfører Søren Freiesleben.

En enkelt af fondsansøgningerne vandt dog gehør hos Knud Højgaards Fond, der donerede 500.000 kr. til renoveringsprojektet.

 • De fleste værelser på Thorøgaard har køjesenge. Der er to seksmandsværelser. Foto: Jan Klint

 • Værelserne er rummelige og har god plads til opbevaring af tasker og tøj til kolonibørnene. Foto: Jan Klint

 • Foto: Jan Klint

 • Flere af Thorøgaards toiletter er handicapvenlige. Foto: Jan Klint

 • Foto: Jan Klint

 • Spisesalen på Thorøgaard med plads til op mod 90 personer. Salen har skydedøre, så man kan opddele rummet. Foto: Jan Klint

 • Forstanderboligens køkken-alrum har plads til otte sovende gæster. Foto: Jan Klint

 • Forstanderlejligheden på Thorøgaard set udefra. Foto: Jan Klint

 • Foto: Jan Klint

 • Fra lejlighedens vinduer er der udsigt til Lillebælt. Foto: Jan Klint

 • Alle værelserne i lejligheden har et fint lysindfald. Foto: Jan Klint

 • Forstanderlejligheden på Thorøgaard set udefra. Foto: Jan Klint

Resten af pengene har KLK blandt andet finansieret ved at spare på renoveringsopgaver på nogle af de andre kolonibygninger igennem de sidste tre år. På den måde har man ifølge Søren Freiesleben kunne skrabe tre millioner kroner sammen. Resten af pengene har KLK lånt i banken.

”Det har været en nødvendig prioritering, men en benhård af slagsen, for når kolonierne ikke bliver renoveret i takt med behovet for reparationer opstår, så hober det hele sig op til nye økonomiske udfordringer i de kommende år,” forklarer han.

Moderne og klimavenlig koloni

Den moderne, opdaterede og energivenlige kolonibygning fremstår i dag som et pragteksempel på en koloni, som i de kommende årtier skal danne rammen om tusindevis af gæster, der afholder lejrskole, koloni eller private arrangementer. Ifølge Søren Freiesleben vil energiforbedringerne allerede fra i dag kunne mærkes i KLK’s budget. 

”Vi har fået etableret et klimavenligt jordvarmeanlæg, der kan reguleres i sektioner, så varmen kun bruges de steder, hvor der er gæster. Det samme gælder for al vores el og selve udluftningssystemet. Det vil spare os for mange penge fremover – tænk, hvis vi kunne gøre det alle steder på vores kolonier,” ræsonnerer Søren Freiesleben. 

De lyse rum med god plads til gæster rummer i alt 52 sovepladser. Bygningerne har handicapvenlige forhold - også på badeværelserne. Thorøgaard har ligeledes et effektivt ventilationsanlæg, der sikrer frisk luft indenfor.

I den vestvendte del af Thorøgaard er den gamle forstanderbolig også blevet renoveret. Her kan man leje sig ind til en hyggelig ferie-weekend eller uge uden for skolernes sommerferie. Lejligheden har plads til otte gæster og er lys og rummelig med et stort køkken-alrum.

Indvielse med borgmesterbesøg og lokale gæster

Fredag bød KLK lokale beboere fra det nærtliggende Torøhuse og omegn indenfor til reception på Thorøgaard. Interessen for ombygningen var stor. Trods regnvejr og blæst mødte omkring halvtreds gæster op til begivenheden. 

Blandt de fremmødte var der mange med nær tilknytning til Torø og særligt Thorøgaard. En af dem er Bolette Eggers, der fra 1970 til 1981 sad i KLF’s bestyrelse. Bolette Eggers var ansat som forstander på Thorøgaard fra 1984 til 1991. Her mødte hun en af de lokale fiskere, Keld Mogensen, som hun forelskede sig i og senere blev gift med. De har begge fulgt med i ombygningen med interesse og tilkendegav, at Thorøgaard nu fremstår med et flot, tidssvarende resultat.

 • Koloniernes forretningsfører Søren Friesleben underholdte gæsterne med anekdoter fra ombygningsperioden. Foto: Jan Klint

 • Hans Henrik Nielsen Torøhuses sidste købmand var blandt gæsterne da KLK åbnede dørene til den ombyggede Thorøgaard. Foto: Jan Klint Poulsen

 • Bolette Eggers (yderst til højre) overrakte et blomsterbeklædt H til Koloniernes forretningsfører, som tak for at KLF og KLK langt om længe har accepteret navneændringen af Torø til Thorø. Foto: Jan Klint

 • Koloniernes forretningsfører Søren Friesleben underholdte gæsterne med anekdoter fra ombygningsperioden. Foto: Jan Klint

 • Hans Henrik Nielsen Torøhuses sidste købmand var blandt gæsterne da KLK åbnede dørene til den ombyggede Thorøgaard. Foto: Jan Klint Poulsen

 • Bolette Eggers (yderst til højre) overrakte et blomsterbeklædt H til Koloniernes forretningsfører, som tak for at KLF og KLK langt om længe har accepteret navneændringen af Torø til Thorø. Foto: Jan Klint

Også Torøhuses tidligere lokale købmand, Hans Henrik Nielsen, havde valgt at kigge forbi receptionen. I 1970’erne stod han for vareleveringen til øens kolonier. Dengang var øen en rigtig ø omgivet af Lillebælt og Thorøsund, så varerne skulle sejles til øen.

”Det er fantastisk at se, hvordan man så smukt kan forvandle en bygning, med bevarelse af de oprindelige ydermure. Det er virkelig blevet flot og indbydende,” lød det fra Hans Henrik Nielsen.

Københavns børne- og ungdomsborgmester, Jesper Christensen, havde ligeledes prioriteret at lægge vejen forbi børnenes ø for at se nærmere på koloniens forvandling. Borgmesteren fik en rundvisning af Søren Freiesleben på Thorøgaard.  

FAKTA:

Torø er i dag landfast med Fyn via en landtange og en smal træbro fra Torøhuse. I år er det 90 år siden, at KLK købte øen Torø for 92.000 kroner efter boet fra den excentriske gullaschbaron og erhvervsmand Harald Plum, der skød sig selv på Thorøgaard i 1929. Efter stort ønske fra beboerne i fiskerlejet Torøhuse, skifter Torø i år navn til det historisk oprindelige Thorø. Således kan Torøhuse også få navneforandring til Thorøhuse.

Torø har i alt tre kolonier: Vesterborg, Skovhytten og Thorøgaard.

Uden for kolonisæsonen lejer KLK de 29 kolonibygninger ud til lejrskoler og private arrangementer. Udlejningen af kolonierne er en væsentlig og nødvendig del af KLk’s økonomiske grundlag. Københavns Kommune giver hvert år et økonomisk tilskud til Kolonierne, der dækker udgifterne til afholdelse af sommerkolonierne.

Læs mere om Københavns Lærerforenings kolonier: Kolonierne.dk

 

 

Denne artikel og tilhørende indhold udtrykker ikke nødvendigvis KLF´s synspunkter. Læs mere. 

Tilføj kommentar til artiklen

CAPTCHA billede for SPAM beskyttelse Hvis du ikke kan læse ordet, tryk her.