UU-vejleder fik 'Den gyldne pegepind'

UU-vejleder Sussie Johansen modtog KLFs hæderspris for sin indsats for professionel uddannelsesvejledning til de unge og for sin ihærdige deltagelse i debatter i mange faglige sammenhænge.

KLF | Af: Peter Garde 01. november 2019
UU-vejleder Sussie Johansen blev dette års prisvinder. Foto: Jan Klint Poulsen
UU-vejleder Sussie Johansen blev dette års prisvinder. Foto: Jan Klint Poulsen

I dag blev Københavns Lærerforenings hæderspris, ’Den Gyldne Pegepind’, uddelt ved KLFs ordinære generalforsamling. Prisen, der blev givet for 25. gang, tilfalder en eller flere personer, der har gjort en særlig bemærkelsesværdig indsats for folkeskolen i København.

I år tilfaldt prisen Sussie Johansen, som er uddannelsesvejleder ved UU-København ­— der netop har til huse på den anden side af Korsgade, skråt over for Korsgadehallen, hvor KLFs ordinære generalforsamling fandt sted. Sussie har været UU-vejleder i Københavns Kommune i 12 år.

Også uddannelsesparate har brug for vejledning

Sussie Johansen har kæmpet mod de besparelser, der de senere år har plaget UU-vejledningen. Og ikke mindst har hun argumenteret imod de bestemmelser, der medførte, at kun elever, som blev betegnet som ikke-uddannelsesparate, skulle modtage faglig kvalificeret uddannelsesvejledning. Konsekvensen af det var nemlig, at mange af de elever, der blev anset for uddannelsesparate og ikke fik nogen vejledning, faldt igennem og lykkedes ikke med deres første uddannelsesvalg, Sussie Johansen:

”Mange flere, hvis ikke alle, der ser ud til at klare sig godt og opleves som uddannelsesparate, har også brug for professionel uddannelsesvejledning.”

Sussie Johansen har gjort en stor indsats for at råbe politikerne op ved deltagelse i radioudsendelser, indlæg på sin blog på folkeskolen.dk og gennem sit arbejde som tillidsrepræsentant for UU-vejlederne. Desuden repræsenterer hun de københavnske lærere og UU-vejledere som delegeret for Københavns Lærerforening ved DLF’s kongresser.

Målbevidst fagpolitisk strategi

Sussie Johansen besluttede for et par år siden, at nu ville hun gå efter at blive tillidsrepræsentant for de københavnske vejledere, som der i dag er 60 tilbage af. Hun syntes, at hun havde noget at tilføre, og i en større sammenhæng oplevede hun, at UU-vejlederne var en lovlig stille og til tider overset gruppe. Det ville hun lave om på.

”Jeg besluttede at bruge min stemme på min arbejdsplads, men også i Københavns Lærerforening og på den høje klinge i Danmarks Lærerforening. Derfor gik jeg også efter at blive delegeret til DLFs kongresser, og det lykkedes”, fortæller hun til KLFnet.dk og tilføjer:

”Jeg er på landsplan den eneste UU-vejleder, der er kongresdelegeret, og på kongressen i år efterlyste jeg, hvordan vores forening bliver gearet til fremtiden. Det mener jeg blandt andet, at vi gør ved også at have de små medlemsgrupper med. Så nu har vi fået et UU-netværk i DLF, og jeg gør, hvad jeg kan for at hæve stemmen så meget som muligt og være velforberedt til møderne.”

Sussie Johansen har også været med KLF til folkemøde på Bornholm fire gange, hvor hun har været oplægsholder og deltaget i debatter.

En engageret ressourceperson

Ved overrækkelsen af ’Den Gyldne Pegepind’ til Sussie Johansen fremhævede KLF-formand Lars Sørensen hendes engagement og villighed til at stille op og tage diskussionerne:

”Sussie er også altid parat, når medierne har brug for en skarp udtalelse, og hun lægger ikke fingrene imellem, når besparelser eller nye strukturer truer de unges muligheder. Hun kommer meget rundt på folkeskolerne og har et godt blik for lærernes vilkår og behov.”

Lars Sørensen omtalte også prismodtagerens tæft for at få politikere og fagforening i tale og forklare og forsvare UU-området.

”Det har betydet, at hun på grund af sin viden og sit engagement er en ressourceperson, som vi i foreningen ofte vælger at kontakte, når vi har brug for at vide noget mere”, sagde Lars Sørensen og overrakte en stor buket og en ægte gylden pegepind til Sussie Johansen.

Denne artikel og tilhørende indhold udtrykker ikke nødvendigvis KLF´s synspunkter. Læs mere.

Tilføj kommentar til artiklen

CAPTCHA billede for SPAM beskyttelse Hvis du ikke kan læse ordet, tryk her.