Stor international arkitekturpris til Skolen i Sydhavnen

Verdens bedste byggeri inden for kategorien ’uddannelse’ – intet mindre. Den internationale arkitekturpris WAN Education Award tilfalder i år Skolen i Sydhavnen.

Skole | Af: Peter Garde 04. maj 2016
Foto: JJW Arkitekter
Foto: JJW Arkitekter

En arkitektkonkurrence om at bygge en åben og samlende skole i en ny og spirende københavnsk bydel blev i 2006 vundet af JJW Arkitekter. Den nye skole blev opført direkte ned til havnen, og en stor skulpturel trappe forbinder skolens stueetage med vandet. Arkitektonisk har bygningen referencer til søfartens verden, og fagligt lægger den op til at inddrage den direkte adgang til vandet.

Området var tidligere et tæt industrikvarter med skrammel og skure, og ikke tilfældigt et yndet sted for optagelse af scener til Olsenbande-film. Dengang var det svært at se, at stedet skulle blive et eftertragtet boligkvarter med åbne altaner ud til skvulpende kanaler, men netop byens møde med naturen lægger op til, at arkitekturen inviterer til maritim og naturfaglig inspiration i pædagogikken.

Skolen i Sydhavnen er ikke kun indrettet til folkeskolens elever, men har faciliteter til andre formål. Dens åbne arkitektur inviterer lokalområdets beboere indenfor, så skole, bolig, institutioner og fritid kan danne en helhed for beboerne.

Forskellige trængsler og uheld medførte, at skolebygningen først kunne åbne for eleverne otte år efter, at vinderprojektet blev kåret. Blandt andet forsinkede en voldsom brand færdiggørelsen med to år. Det tjener både arkitekter og Københavns Kommune til ære, at denne nyeste er blevet så markant, imponerende og pris-værdig.

  • Skolen i Sydhavnen. Mobilfoto: Jan Trojaborg

  • Første skoledag på Skolen i Sydhavnen. Mobilfoto: Jan Trojaborg

  • Skolen i Sydhavnen. Mobilfoto: Jan Trojaborg

Tilføj kommentar til artiklen

CAPTCHA billede for SPAM beskyttelse Hvis du ikke kan læse ordet, tryk her.