Dagen før lillejuleaften er der stor tilstrømning til Sankt Annæ Gymnasium, hvor julekurvene fra Børnenes Kontor bliver givet til familier, der har brug for dem. Trods nutidens generelle velstand er der stadig mange mennesker, der har brug for en håndsrækning.

 

Ned gennem den store kantine på Sankt Annæ Gymnasium står bordene i en lang række. På hvert bord står en varekategori klar til at komme i de store plasticposer. Der er sul til en god julemiddag  med tilbehør, frugt, knas, godter, morgenmad til næste dag og gaveæsker til børnene med byggeklodser fra Lego og bamser fra Ikea. Resten af kantinen ligner et større lager, hvor varerne står i bjerge på paller, der supplerer, når bordene bliver tomme.

Ved hvert bord står en frivillig fra Børnenes Kontor iklædt hvid kittel og siger god jul og sørger for, at netop deres vare kommer ned i plasticposen. Modtagerne af julekurven, som plasticposen stadig kaldes, bevæger sig langsomt hen langs bordene. Stemningen er hjertelig, og ind imellem høres begejstrede stemmer fra de børn, der er med. For at modtage hjælp fra Børnenes Kontor skal en familie have et barn eller børn i den skolepligtige alder – fra børnehaveklasse til 10. klasse. 

”På en dag som i dag er vi 45 frivillige fra Børnenes Kontor, der giver et nap med. Vi modtager godt og vel to tusind familier i dag”, fortæller kontorets forretingsfører Martin Bjørup.

Et permanent behov

Ifølge Martin Bjørup har der været et stabilt behov for julehjælp gennem årene, også selv om der i øjeblikket er flere organisationer, der træder til. Alligevel er det ikke muligt at efterkomme alle, der har brug for en håndsrækning.

”Det er svært at pege på specifikke årsager. Man kan altid finde politiske årsager, men gennemgående er der tilsyneladende altid nogle mennesker, som det er svært at løfte. Det er som om, den situation ikke kan ophæves, og derfor er der brug for hjælpen”, siger Martin Bjørup.

Forretningsføreren mener ikke, at julehjælp er det, der ændrer dagligdagen for børnene i en familie, men de får fornøjelsen af god mad på denne særlige dag, og så kan de jo snakke med om, hvad de spiste juleaften, når de møder venner og veninder. På den måde bliver dagen en særlig begivenhed for dem. Størst konkret betydning har nok tøjhjælpen, der gives i forsommeren. Den sikrer, at børnene har noget pænt nyt at tage på i ferien.

Glæden over julehjælpen er dog ikke til at tage fejl af ude på Sankt Annæ. Det er tydeligt tilfredse mennesker, der går derfra med to tunge poser i hænderne.

Julehjertet, glaskisten og indsats fra frivillige 

Børnenes Kontor er oprettet i 1898 og har altså nu i 119 år støttet familier med skoleelever, der har brug for hjælp i form af tøj og mad. Maskerne i velfærdssamfundets berømmede sociale sikkerhedsnet er de senere år blevet større, og flere falder igennem, lyder det fra private organisationer.

Julehjælpen fra Børnenes Kontor uddeles 22. december i form af en julekurv med 20 kg god julemad og knas, mens tøjhjælpen gives i juni som et gavekort til bestemte afdelinger i Magasin. Børnenes Kontor yder hjælp til mere end 4.000 familier på årsbasis.

Børnenes Kontor er en velkendt institution i København. Første onsdag i december sælger skoleelever julehjertet på gader og stræder over hele byen, og den indsats indbragte i 2015 hele 350.000 kroner.

Glaskisten på Rådhuspladsen har også stor betydning for indsamlingen, selv om folk har færre rede penge i lommen nu om dage. Derfor kan man nu også yde bidrag via mobile pay: 50 59 90 99. Glaskisten, der står ved siden af juletræet, indbragte i 2015 godt 100.000 kroner.

Ud over mange menneskers frivillige arbejde bidrager virksomheder, fonde og legater med betydelige beløb, der gør det muligt for Børnenes Kontor at opretholde et hjælpearbejde, der alene hviler på almindelig menneskelighed og det engagement, som det afføder.

Lærerne og skolerne er med

Ansøgningsskemaer til jule- og tøjhjælp udleveres af klasselæreren eller på skolens kontor. I forbindelse med salget af julehjertet bidrager mange lærere med en vigtig indsats, og skolerne er aktiv medspiller i det sociale arbejde. For eksempel fik eleverne på en enkelt skole sidste år  indsamlet mere end 35.000 kroner, da eleverne var ude og sælge julehjerter.

Københavns Lærerforening, der også er bidragyder, er repræsenteret  af bestyrelsesmedlem Kjell Nilsson i Børnenes Kontors bestyrelse. Også Børne- og Ungdomsforvaltningens adm. direktør Tobias Stax, socialborgmester Jesper Christensen og KLF’s interne revisor Keld Jørgensen er blandt bestyrelsesmedlemmerne.

Stor indsats fra frivillige

Blandt de 45 frivillige, der er med til at pakke julekurve i dag, er tidligere lærer på Gerbrandskolen, Erik Houlberg. Han gik på pension for 23 år siden, og i dag er han med til at uddele julekurve for 22. gang. Han nyder den gode stemning ved dagens uddeling, men han er også med til at gøre indsamlingsbøsserne klar, når skoleelever skal ud og sælge julehjerter, og når den tunge glaskiste på Rådhuspladsen bliver tømt, og bidragene skal tælles op.

”Jeg glæder mig over al den glæde, jeg møder på en dag som i dag”, siger Erik Houlberg, der i dag sørger for, at alle får en dåse med rosiner med hjem. Han antyder, at når man har haft fornøjelsen af et langt og godt lærerliv, så er der også overskud til at tage et beskedent socialt ansvar.

 

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.