Vejrtrækningsproblemer, hovedpine, kløende øjne og hud samt pludselige tilfælde af næseblod er blandt de reaktioner, som en gruppe lærere fra Randersgades Skole har kæmpet med i mere end et år. Flere har været langtidssygemeldte og enkelte har opsagt deres stillinger, fordi de blev syge af at gå på arbejde.

”Jeg er dybt bekymret for vores elever og lærere,” fortæller Randersgades Skoles leder Jesper Friis til KLFnet.dk.

I det seneste år har elever og personale på Randersgades Skole oplevet et sandt mareridt, hvor skimmelsvamp har gjort mange lærere og et ukendt antal elever syge.

Indskolingslærer og MED-repræsentant, Mette Poulsen, forklarer sine oplevelser således: 

”Jeg føler, at vi har været med i én lang molbohistorie, fordi det er så grotesk, det vi har været udsat for”.

Vandskaden på anden sal

Det var egentlig en nogenlunde overkommelig proces, som lærerne på østerbroskolen havde udsigt til i sommeren 2018. Randersgades Skole var den næste københavnerskole, der stod foran en større, gennemgribende renovering. Opskriften lød på et skoleår med ny adresse i den periode, hvor håndværkere rykkede ind på matriklen for at forvandle den til en tidssvarende folkeskole med nyindrettede lokaler, nye vinduer og en skolegård med plads til leg og udvikling.

Imens renoveringen stod på, skulle elever, lærere og ledelse rykke ind på den tidligere Bispebjerg Skole – som i en årrække har været lånt ud til skiftende, husvilde københavnerlærere og elever. 

Året før Randersgades Skole rykkede ind på Bispebjerg Skole, var bygningen dog ramt af en omfattende vandskade. Vandskaden sker i vinterferien 2017. I dagevis løber der varmt vand ud fra et sprunget vandrør på anden sal i hovedbygningen.

Som kanariefuglen i minerne 

I august 2018 rykker Randersgades Skole ind på Bispebjerg Skole. Hver morgen transporteres skolens elever fra Østerbro med busser ud til Bispebjerg Skole, der ligger i Københavns nordvestkvarter. 

Skolens arbejdsmiljørepræsentant Rikke Dahl Jensen husker tydeligt den første tid på Bispebjerg Skole, hvor kolleger og elever får symptomer, de ellers ikke har været plaget af:

”Som lærere ved vi, at vi er omgivet af børn, der kan påvirke os. De snøfter og hoster, så vi ser gerne tiden lidt an og slår vores egne reaktioner lidt hen, men efter nogle uger bliver vi for alvor bevidste om, at der er noget galt. Vores skoleleder reagerede meget voldsomt, lidt ligesom kanariefuglene i minerne i gamle dage. Han har før siddet i noget skimmel, og reaktionen var den samme som dengang.”

I de efterfølgende uger bliver flere og flere lærere opmærksomme på de klassiske symptomer, der kan opstå, når man udsættes for skimmelsvamp: kløende øjne, hovedpine og gener i hals og lunger.

Flere lærere, som KLFnet.dk har talt med, husker også, at børnene på skolen reagerede på generne. Enkelte lærere oplevede blandt andet pludselig opstået næseblod som et symptom.

Skolen evakueres

Områdechef for distrikt Østerbro, Morten Østergaard Jensen, bliver hurtigt orienteret om de opståede problemer på Bispebjerg Skole.

Der går dog, ifølge flere lærere KLFnet.dk har talt med, mange uger, hvor de oplever, at der ikke sker noget, og hvor bekymringen blandt personalet stiger, for ingen er helt klar over, hvad de og eleverne udsættes for.

I begyndelsen af september bliver der taget prøver for skimmelsvamp på skolen. De foretages af Teknologisk Institut. Fredag 21. september kommer Morten Østergaard Jensen ud på Bispebjerg Skole og deltager i et lokalt MED-møde. Her fortæller han, at prøverne viser et forhøjet niveau af skimmelsvamp – heriblandt en type af skimmelsvamp, som kan være særlig farlig for mennesker med dårligt immunforsvar. Det fremgår af en rapport udarbejdet af Rambøll, som KLFnet.dk er i besiddelse af.

Beslutningen bliver derfor, at alle elever og lærere skal evakueres fra Bispebjerg Skole. Lærerne får besked på, at børnene ikke må medtage ting, der ligger fremme eller i skuffer, skabe og reoler. Plakater og elevprojekter, der hænger i klasserne, skal blive hængende. Eleverne må tage deres overtøj og tasker. Resten skal blive.

Herefter bliver skolens elever og personale i de efterfølgende uger splittet op. Indskolingen og mellemtrinnet låner midlertidigt fritidshjemslokaler på Østerbro, mens udskolingen låner lokaler på Skolen på Strandboulevarden. Her undervises eleverne uden at lærerne har adgang til de undervisningsmaterialer, som nu er på den skimmelsvampsramte Bispebjerg Skole.

Efter en måned i de midlertidige lokaler på Østerbro, får indskolingen og mellemtrinnet besked om, at de skal flytte ud i nogle ledige lokaler på Kirsebærhavens Skole i Valby.

Skimmelsvampen flytter med

I forbindelse med indflytningen på Kirsebærhaven konstaterer skoleleder Jesper Friis med det samme, at der er flyttet inventar og undervisningsmaterialer fra Bispebjerg Skole ud på Kirsebærhavens Skole, der ikke er rengjort for skimmelsvamp.

”Jeg kontakter straks Børne- og Ungdomsforvaltningen (BUF), da jeg fysisk kan mærke, at der er noget i de kasser og materialer, som ikke er gjort forsvarligt rent,” fortæller Jesper Friis.

Først sender BUF folk fra rengøringssektionen i Københavns Kommune ud, der henover en weekend gør rent på skolen, og i den efterfølgende weekend kommer rengøringsvirksomheden ISS ud og gør rent.

Men rengøringen hjælper ikke. De fysiske symptomer fortsætter hos Jesper Friis og en gruppe lærere på skolen. Beslutningen bliver derfor, at indskolingen og mellemtrinnet igen må flytte tilbage til Østerbro i de tidligere lånte fritidshjemslokaler.

I mellemtiden bliver alle materialer og inventar, der tilhører Randersgades Skole på Kirsebærhavens Skole rengjort af endnu en virksomhed, SSG.

Jesper Friis fortæller, at virksomheden SSG hjemtager computere, bøger, skriveredskaber m.m. Samtidigt rengøres de lokaler, som Randersgades Skole låner på Kirsebærhavens Skole. 

Da Randersgades Skoles indskoling og mellemtrin igen vender retur til rengjorte lokaler og inventar på Kirsebærhavens Skole, er det tydeligt for personale og skoleledelse, at lokalerne nu er fri af skimmelgener. Der er ingen, der ifølge Jesper Friis har symptomer i denne periode. 

Nogle få uger efter kommer kasserne retur, som SSG har haft til rengøring. Så starter problemerne for personalet igen ifølge Jesper Friis. 

”Det klør i ansigtet, på hænder og arme på flere af os, da kasserne kommer retur, og vi begynder og pakke ud. Så jeg beslutter, at alle kasserne skal samles i et lokale,” fortæller Jesper Friis.

Herefter kontakter Jesper Friis Børne- og Ungdomsforvaltningen. SSG kontakter et eksternt rådgivningsfirma, der sender nogle eksperter ud for at tjekke kasserne. Ved hjælp af en aftryksanalyse konstateres det, at der kun er ringe forekomst af spiringsdygtige skimmelsvampe. Det undrer Jesper Friis, som beslutter, at en masse kasser skal gennemgås. Herefter smides en del kasser ud, som Jesper og personalet vurderer ikke kan være rengjort ordentligt.

”Jeg får jo besked på fra BUF om, at kasserne er rene for skimmelsvamp. Da indholdet af kasserne økonomisk løber op i omkring 400.000 kr., starter vi ikke en proces, hvor vi smider det hele ud. Beskeden var jo, det er rent!”, forklarer Jesper Friis. 

I januar 2019 står således 160 flyttekasser tilbage, som er godkendt som rengjorte. De indeholder computere, undervisningsbøger og musikinstrumenter. Kasserne opmagasineres på Kirsebærhavnes Skoles EAT-område, der ikke er i brug. Her står de frem til august 2019. 

”Et helvedesår”

I juni 2019 får de plagede lærere besked om, at de nu snart kan vende tilbage til en flot, nyrenoveret Randersgades Skole, hvor det kun vil være småting, der mangler.

Men da lærerne vender tilbage fra sommerferie, kan flere straks konstatere, at flyttekasserne med skimmelsvamp, som har taget rejsen fra Bispebjerg Skole via Kirsebærhavens Skole nu er flyttet ud på Randersgades Skole i de nye lokaler. Flere steder er materialerne fra kasserne pakket ud og sat i reoler og på hylder. På borde og stole er der tydeligt spor af støv fra flytningen.

Skolen er heller ikke helt indflytningsklar. Skolegården er ikke færdig, så skolens ca. 420 børn har få kvadratmeter at boltre sig frit på. På de fleste toiletter er der ikke rindende vand. Lærerne kan konstatere, at en masse ting mangler, og ingen ved tilsyneladende, hvor de er blevet af. Dertil kommer, at der i forbindelse med skimmelsvampen er smidt en masse ting ud. Derfor mangler der undervisningsmaterialer og inventar i stor udstrækning. Samtidig får lærerne besked fra ledelsen om, at der snart ikke er økonomi til at købe nyt ind. Fejl- og mangellisten på skolen er lang.

Tillidsrepræsentant Kira Schlifer har længe forsøgt at holde hovedet højt i en kaotisk periode, mens problemerne har hobet sig op for skolens lærere og øvrige ansatte.

”Jeg har hele tiden tænkt, at det har været et helvedesår, men nu skulle vi endelig tilbage på Randersgades Skole – og så sker det her!”

Kira Schlifer fortæller, at alle ansatte var glade for gensynet med hinanden efter sommerferien. ”Nu var vi endelig samlet som lærerkollegium”. Men både hun og kollegerne er hårdt mærket af situationen på skolen nu. 

”Luften er sevet ud af ballonen, og folk er mere eller mindre apatiske – hvad skal vi stille op?”, spørger Kira Schlifer. Mette Poulsen, lærer og MED-repræsentant på Randersgades Skole, supplerer:

”Hvis man ser tilbage på hele forløbet, så kan jeg godt leve med, at der blev konstateret skimmelsvamp på Bispebjerg Skole, for der blev handlet på det med det samme, da man finder ud af det. At vi ryger videre ud på Kirsebærhavens Skole er også fint nok. Det var jo et godt sted. Men at kasserne med skimmelsvamp er rykket med fra sted til sted, og har skabt en masse helbredsmæssige problemer for børn og voksne, er helt grotesk.”

Ledelse på distance

I det meste af det forgange skoleår, har skoleleder Jesper Friis af helbredsmæssige grunde, forårsaget af skimmelsvamp, været nødsaget til at lede den spredte skole fra en helt anden matrikel end det øvrige personale. En situation som han både er ked af og finder uholdbar. Lige nu har han lånt et lokale på den nærliggende Vibenhus Skole, der ligger 500 meter fra Randersgades Skole.

Jesper Friis føler ikke, at han har været kvalificeret til at håndtere situationen, som den er forløbet det seneste år, og han har samtidigt svært ved at få øje på, hvem der i processen har været i stand til at gøre noget effektivt. Ifølge Jesper Friis har der været alt for mange aktører inde over.

”Jeg ville ønske, at der var nogen, der sagde – nu skal vi simpelthen have det her under kontrol. Nu skal det her skimmelsvamp væk. Nu skal vi have ren luft. Nu får vi gjort det nødvendige.”

I stedet oplever Jesper Friis, at hele den nuværende situation ikke i tilstrækkelig grad tages alvorligt længere oppe i systemet.

”Jeg bliver jo mødt med holdningen om, at ’det er jo ikke meget over grænseværdien, det, I udsættes for’ – men det handler jo ikke om grænseværdier, det handler om, at børn og voksne rent faktisk reagerer på det her med fysiske symptomer. Og når de gør det, så er det fordi, der er noget i indeklimaet, der er galt. Det er ikke gjort med at svinge en støvsuger og åbne et vindue.”

Bekymrede forældre

Lærerne og ledelsen på Randersgades Skole er ikke de eneste, der er bekymrede.

Forældrene på skolen er også utrygge ved den aktuelle situation. Formanden for skolebestyrelsen, Frederik Nissen, har talt med bekymrede forældre flere gange og har også konstateret, at nogle forældre har flyttet skole på grund af de mange problemer.

”Vi kan ikke leve med det. Vi skal finde en løsning nu,” siger Frederik Nissen. Han betragter situationen med skimmelsvamp, der fragtes med flyttekasser fra den ene skole til den anden, som ”uhørt grotesk”.

”Det er en ulykkelig situation. Lærerne kan jo ikke holde ud at være på skolen,” fortæller han.

Skoleleder Jesper Friis og arbejdsmiljørepræsentant Rikke Dahl Jensen skrev i sidste uge en mail til alle lærere på skolen, efter de havde konstateret, at der i en af skolens sjetteklasser var 14 elever med symptomer, der kunne minde om de allergiske reaktioner, som skimmelsvamp kan give. Skolebestyrelsesformand Frederik Nissen har også fået beskeden:

”Det er forfærdeligt. Hvis skimmelsvampen er det mindste farlig, så må børnene hjem.”

Også lærerne er hårdt ramt. Lige nu er flere sygemeldt. Torsdag i sidste uge var syv af skolens 30 lærere fraværende, fredag var ni syge.

”Det er efterhånden svært at sætte et hold, der kan varetage undervisningen,” siger en tydeligt bekymret Jesper Friis.

Denne artikel og tilhørende indhold udtrykker ikke nødvendigvis KLF´s synspunkter. Læs mere.  

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.