Et vink med en flyer

En flyver i hånden på vej ind til møde i Borgerrepræsentationen – således blev en del københavnske politikere i dag mødt, da de passerede en planlagt demonstration fra flere storkøbenhavnske lærerkredse og Uddannelsesforbundet. Beskeden fra fagforeningerne var klar: Det er de københavnske politikeres ansvar, at overenskomsterne er i orden, de steder kommunen køber ydelser.

KLF | Af: Jan Klint Poulsen 12. december 2019
Flere lærerkredse og Uddannelsesforbundet deltog også i dagens demonstration, der var klemt inde mellem rækker af politiets mandskabsvogne og rådhusets smalle fortov. Foto: Jan Klint Poulsen
Flere lærerkredse og Uddannelsesforbundet deltog også i dagens demonstration, der var klemt inde mellem rækker af politiets mandskabsvogne og rådhusets smalle fortov. Foto: Jan Klint Poulsen

Fagforeningsfolk fra forskellige storkøbenhavnske kredse og en god håndfuld tillidsrepræsentanter stod sen torsdag eftermiddag klar ved bagindgangen til Københavns Rådhus for at dele flyers ud til de københavnske politikere med en appel om, at overenskomstforholdene på blandt andet Sputnik-skolerne skal bringes i orden. 

Københavns Lærerforening har i mange år forsøgt at få en overenskomst for de ansatte lærere på Sputnik uden held. I stedet har Sputnik – der ejer en række private dagbehandlingsskoler – indgået en overenskomstaftale med SL – Socialpædagogernes Landsforbund. Problemet er, at de ansatte på Sputnik, som er lærere, ikke kan omfattes af SL’s overenskomst. Det har Arbejdsretten slået fast ved en faglig tvist tidligere på året.

Derfor stod KLF og andre lærerkredse klar med en påmindelse om politikernes ansvar og handlemuligheder, iklædt en klar plastpose med to stykker chokolade og en sirligt bundet rød sløjfe.

I 2020 skal kontrakterne på dagbehandlingsstederne genforhandles i Københavns Kommune, og her håber KLF, at politikerne vil kræve, at der skal være orden i butikken hos Sputnik-skolerne.

”Det er vigtigt, at Københavns Kommune vælger de steder, der har overenskomst. Hvis Sputnik ikke vil have en overenskomst med lærerne, selvom de tilbyder undervisning efter folkeskoleloven – så kan kommunen altså ikke bruge det tilbud. Københavns Kommune har jo en politik om, at der skal være ordnede forhold de steder, de køber ydelser, så kan det jo ikke nytte noget, at de benytter sig af sådanne tilbud,” forklarede Inge Thomsen, næstformand i Københavns Lærerforening foran Københavns Rådhus bagindgang.

Nej tak til unfair konkurrence

En del af de københavnske politikere var allerede travlt optaget af møder på rådhuset, men der kom alligevel en del borgerrepræsentanter forbi demonstrationen. Her modtog de den lille ’gave’ fra fagforeningerne med en hurtig bemærkning i tilkøb. Flere af politikerne tilbød tilmed at tage en håndfuld med til deres kolleger inde på rådhuset.

Enhedslistens Gorm Anker Gunnarsen troppede op i sin frokostpause for at tale med de fremmødte demonstranter. Foto: Jan Klint Poulsen.
Enhedslistens Gorm Anker Gunnarsen troppede op i sin frokostpause for at tale med de fremmødte demonstranter. Foto: Jan Klint Poulsen.

Gorm Anker Gunnarsen fra Enhedslisten kiggede som den eneste ud til forsamlingen i sin spisepause og tog sig tid til at høre på de fremmødtes frustrationer over situationen.

Ifølge Gorm Anker Gunnarsen har Enhedslisten flere gange taget sagen op i Børne- og Ungdomsudvalget og presset på for en klar udmelding fra kommunens side: 

”Det er helt centralt, at når vi (Københavns Kommune red.) bestiller nogen til at bedrive skole, at det så også er skole, de bedriver. Det skal leve op til kravene om, at der er lærere. Vi kan jo ikke have specialtilbud, der varetages af private aktører, som reduceres til ren pasning. Det ville også være unfair konkurrence med de offentlige tilbud.” 

Det gør en forskel

Inge Thomsen er sikker på, at det har en reel betydning, at fagforeningerne markerer sig foran rådhuset og møder politikerne ansigt til ansigt:

”Jeg tror faktisk, at mange af politikerne ikke er klar over, hvordan sagen med Sputnik kører. Det gør vi dem så opmærksomme på ved at stå her,” forklarer Inge Thomsen, som kun har kunne samle på positive reaktioner fra dagens aktion.

Tillidsrepræsentant og trubadur Klaus Møller varmede forsamlingen af fagforeningsfolk med forskellige velvalgte sange til lejligheden akkompangeret af politiets blå blink mod aftenhimlen. Foto: Jan Klint Poulsen
Tillidsrepræsentant og trubadur Klaus Møller varmede forsamlingen af fagforeningsfolk med forskellige velvalgte sange til lejligheden akkompangeret af politiets blå blink mod aftenhimlen. Foto: Jan Klint Poulsen

”De politikere, jeg har mødt, har sagt ’… hvor er det godt, I står her, det er godt, I gør det – vi skal ikke benytte sådanne tilbud’”.

Den fredelige markering, der undervejs blev ledsaget af sang og musik fra TR Klaus Møller fra Lykkebo Skole, stod i skærende kontrast til sirenernes hylen i indre by, hvor det regionale fodboldopgør mellem FC København og Malmø FF for en stund brød julestemningen i hovedstaden.

SAGEN KORT:

Skolen Sputnik er et dagbehandlingstilbud for elever på alle klassetrin, der har forskellige diagnoser inden for autismespektret, er psykiske sårbare eller med socio-emotionelle forstyrrelser og ADHD. 

Skolerne ligger i København og Nordsjælland samt i Rødovre.

Københavns Lærerforening har sammen med Danmarks Lærerforening forgæves forsøgt at indgå en overenskomst med Skolen Sputnik i flere år. I 2018 meldte Skolen Sputnik sig ind i Dansk Erhverv Arbejdsgiverforening, som indgik en overenskomst med SL – Socialpædagogernes Landsforbund.

Herefter varsler Lærernes Centralorganisation en blokade over for samtlige afdelinger af Sputnik for at opnå en overenskomst for det undervisende personale. Blokaden betyder blandt andet, at ingen medlemmer af Danmarks Lærerforening må søge job på dagbehandlingsskolerne Sputnik. I en faglig tvist giver Arbejdsretten Lærernes Centralorganisation medhold i blokadens lovlighed fordi lærernes undervisningsopgave ikke er omfattet af SL’s overenskomst.

Der er fortsat ikke indgået en aftale mellem Danmarks Lærerforening og Skolen Sputnik. I det kommende år skal Københavns Kommune genforhandle kontrakterne med blandt andet Skolen Sputnik.

Seneste nyt er, at gruppen af dagbehandlingsskoler, som hedder Behandlingsskolerne, har meldt sig ud af Dansk Erhvervs Arbejdsgiverforening og nu forhandler alene med Lærernes Centralorganisation om en overenskomst.

Kilde: Folkeskolen.dk og KLF's sekretariat

Denne artikel og tilhørende indhold udtrykker ikke nødvendigvis KLF´s synspunkter. Læs mere. 

Tilføj kommentar til artiklen

CAPTCHA billede for SPAM beskyttelse Hvis du ikke kan læse ordet, tryk her.