Sønderbro Skole opførte traditionen tro en underholdende og dramatisk musical. De store elevers slumrende talenter folder sig ud i kreative læreres og professionelle gæstelæreres hænder.

Hvordan kan de blive ved på Sønderbro Skole? Gennem en årrække har skolen opført en musical med de store elever, og da skolen for nogle år siden blev musisk-kreativ profilskole, blev opførelsen en særlig markant begivenhed i årets løb.

Også denne gang overgik skolen sig selv med en sjov og fejende flot forestilling. Der var velkoreograferede danseoptrin, fine tekster til sange i ørehænger-genren, grafisk udtryksfuld scenografi, karaktergivende kostumer og en flok skuespillere, dansere og sangere fra 7. til 9. klasse, der gav den gas på alle tangenter.

Et par store piger foldede sig fx ud som kraftfulde sangsolister, de store hovedroller gjorde det virkelig godt, og tekniksiden kørte perfekt.

Vedkommende emne

Opsætningen på Sønderbro er en gendigtning af det 400 år gamle kærlighedsdrama om poeten Cyrano de Bergerac, der har en umådelig lang næse, som han skammer sig over. Den bevirker, at han ikke tør erklære sin kærlighed til den smukke voldsomt rødhårede Roxane, men for dog at etablere kontakten, indsætter han en kæk, men ikke særlig knøv stråmand, Christian, der indtræder i bejlerens rolle. 

Cyrano skriver de romantiske og begavede beskeder til Roxane, men Christian overbringer dem som afsender. Det går fint, beskederne gør indtryk, indtil Roxane og Christian mødes face to face, for stråmanden er jo uden skribentens sproglige og poetiske talenter. Den pikante trekant udvikler sig til et smerteligt drama, der i denne udgave er løftet fra begyndelsen af 1600-tallet og ind i vores nutid.

Det er skolens lærere, Stine Wietemeyer, Henrik Vesterløkke og Peter Hegård, der har omskrevet dramaet til en nutidshistorie med tv-stationen AIR som centrum, og i tidens stil sendes kærestebrevene som sms’er godt polstret med emojis. Ideen fungerer utrolig godt, og eleverne oplever, at vel er der forskel på fortid og nutid, men der er også uomgængelige sammenfald. Og moralen er god at have med i bagagen: Du skal acceptere dig selv, som du er – også med en meget lang næse.

Stort projekt med flere workshopper

De unge på scenen udgør én workshop i det samlede projekt. Andre workshopper har arbejdet med kostumer, scenografi, lys og lyd, musik, dans og madlavning, for før forestillingen kunne tilskuerne nyde dagens lune og halalslagtede ret i restaurant Le Nezlong.

Flere gæstelærere har bidraget til, at Sønderbros musical når det høje niveau, men hele projektet er gennemført på bare to uger – det er imponerende. Det begyndte med en audition, hvor alle, der var interesseret i en rolle på scenen, aflagde prøve.

”Vi oplevede, at rigtig mange elever havde forberedt sig grundigt på deres audition, fordi de gerne ville have en rolle. De havde øvet deres replikker og kunne dem, og det var bemærkelsesværdigt”, fortæller Henrik Vesterløkke.

Begejstrede tilskuere

Tilskuerne i den fyldte sal kvitterede med stående ovationer efter forestillingen, og der var tydeligt mange begejstrede forældre til stede. Vi andre klappede også.

Som tilskuer går man opløftet fra sådan en aften, hvor en flok teenagere får lov at folde sig ud med alle deres talenter godt sat på skinner naturligvis af nogle voksne, der indfrier alt det, man kan ønske sig af sine lærere.

Trist på den anden side at det københavnske profilskolebegreb netop er blevet afviklet, for nu skal fattigdommen fordeles på alle skoler. Og trist at nogle skoler ikke mener, at de har råd til at gennemføre sådan et udviklende projekt. Eleverne vokser og folder sig ud, og de vil nok aldrig glemme dagene i rampelyset. Det vil forældrene heller ikke, og skolen skaber sig en attraktiv profil i lokalområdet, som ingen offentliggjorte prøveresultater kan hamle op med.

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.