Demonstration: ‘Skrot budgetloven’

I går mødtes hundredevis af mennesker på tværs af faggrupper for at demonstrere mod budgetloven. De fremmødte er utilfredse med, at kommunerne er underlagt et udgiftsloft, der blandt andet betyder, at der ikke tilføres flere penge til skolerne, selvom elevtallet stiger. Det kan mærkes tydeligt i København.

Nyhed | Af: Julie Sørensen 15. maj 2019
Mobilfoto: Julie Sørensen
Mobilfoto: Julie Sørensen

Mørkeblå, neongule, lyserøde og postkasserøde veste, tilhørende blandt andet Københavns Lærerforening, BUPL og FOA, fyldte Christiansborgs Slotplads, hvor forskellige faggrupper mødtes i solidaritet for at bekæmpe budgetloftet. 

“Der er en begrænsning i forhold til anlæg og drift. Det er forkert at give kommunerne ansvaret for at løse problemerne uden, at de har ansvar for midlerne til at gøre det. Kommunalpolitikerne skal være klar over, at der er en utilstrækkelighed i forhold til styringen”, siger Pernille Bendix, der til daglig er lærer på Bellahøj Skole. 

Hun er én af de mange fremmødte, der er kommet for at vise solidaritet og at markere utilfredshed med budgetloftet. 

“Hør efter på Borgen - væk med budgetloven” 

Menneskemængden bevæger sig mod den lille scene, der er sat op i forbindelse med demonstrationen. De danner en halvcirkel, mens tonerne til ‘Aicha’ flyder ud gennem højtalerne. Flag med budskaber som ‘mere velfærd - skrot budgetloftet’ og ‘flere penge til velfærden’ flagrer på pladsen, mens nysgerrige forbipasserende lokkes til.  

Mobilfoto: Julie Sørensen
Mobilfoto: Julie Sørensen

En række talere står klar til at indtage scenen. Signe Nielsen, formand for Forældrenes Landsforening, er én af dem, der skal på talerstolen. 

“Som forældre ved vi godt, at de ansatte løber for hurtigt. Mine børns velfærd burde være bedre end min var, da jeg var børn. Men sådan er det ikke. Skrot budgetloftet”, råber hun ud til et publikum, der hyler af begejstring. 

Hun går ned fra scenen og en fællessang spreder sig blandt menneskemængden, hvor flere har fået udleveret en sangtekst med melodien ‘Milord’. 

Der skråles på fuld hals: 

“Hør efter på Borgen, 

væk med budgetloven. 

Vi vil ha’ meget mer’ til 

Velfærd i vor’s land” 

“Sammenhold handler også at få det samlede billede præsenteret”

Sangen slutter og næstformanden i Danmarks Lærerforening, Dorte Lange, går på scenen. 

“Mange af de ting politikerne laver, ligner talgymnastik. De burde i stedet skrotte budgetloven. De siger, at folkeskolen er en af de vigtigste samfundsinstitutioner, men lærerne går på kompromis med deres arbejde hver eneste dag, og eleverne svigtes. Sammenhold handler om at stå sammen, men det handler også om at få det samlede billede præsenteret”, siger hun. 

Mobilfoto: Julie Sørensen
Mobilfoto: Julie Sørensen

Børnehaveklasseleder fra Christianshavns Skole, Pernille Aaboe, er én af dem, der er mødt op for at vise sin utilfredshed og opnå bedre forhold for børnene og bedre arbejdsvilkår for lærerne. 

“Jeg vil gerne have bedre forhold på skolerne. Jeg føler ikke, at vi bliver taget alvorligt”, siger hun, hvorefter hun suppleres af sin kollega Irene Madsen, der er lærer på samme skole. 

“Vi er her for at sætte fokus på, at der er en ubalance. Jeg håber, at politikerne får øjnene op for de udfordringer, vi oplever med udgiftsloftet. Så vi ikke står med store klassekvotienter og ikke kan nå vores arbejde”, siger hun. 

Kort om budgetloven 

  • Budgetloven blev vedtaget af et bredt flertal i Folketinget i 2012 og trådte i kraft i 2014. 
  • Med loven indføres udgiftslofter i stat, kommuner og regioner, der udgør en øvre grænse for de årlige udgifter. 
  • Lofterne omfatter størstedelen af de offentlige udgifter.

Kilde: Finansministeriet 

Denne artikel og tilhørende indhold udtrykker ikke nødvendigvis KLF´s synspunkter. Læs mere. 

Tilføj kommentar til artiklen

CAPTCHA billede for SPAM beskyttelse Hvis du ikke kan læse ordet, tryk her.