Efter at have set filmen Pay it forward i engelskundervisningen er Blågård Skoles 7. klasses elever blevet så optaget af at gøre gode gerninger for andre, at det er kommet helt bag på deres lærer. Det giver en vildt fed følelse, lyder det fra eleverne.

I dag er det international ’Pay it forward’ dag. Skulle du have misset Kevin Spacey-filmen med samme navn – som egentlig bygger på en bog af Catherine Ryan Hyde – kommer konceptet her: Gør gode gerninger, såkaldte ”acts of kindness”, for tre andre uden at forvente, at de gør noget godt tilbage mod dig. Til gengæld skal de hver især selv gøre noget godt for tre andre og på den måde skabes en dominoeffekt af gode gerninger. Tanken er, at de gode gerninger på den måde vil sprede sig som ringe i vandet, gøre verden til et bedre sted og til sidst også nå tilbage til dig.

SE: trailer fra filmen Pay it forward længere nede i artiklen

Sådan forklarer engelsklærer Honar Abdollahi fra Blågård Skole. Hun viste sine to 7. klasser filmen et par uger før påske, og efter en snak om konceptet bad hun eleverne om selv at finde på nogle acts of kindness, de kunne glæde andre med. Og så tog det ellers fart:

”Det er helt vildt, hvor godt de har taget imod projektet. De går virkelig op i at gøre noget godt for familie, venner og lokalområdet. De finder selv på det hele, så jeg har bare fået rollen som en slags vejleder, mens de klør på. Når de har været ude og lave happenings, kommer de tilbage med en glæde, jeg aldrig har oplevet før. De er helt høje over det og har kun mødt positiv respons.”

Gratis kram, tøj til genbrug og skraldesamlere

I alt skal eleverne lave tre happenings med gode gerninger, som de selv finder på. Den første happening, som var fælles for alle 40 elever, bestod af at dele gratis krammere ud på Dronning Louises bro og ved Nørreport Station, samtidig med at eleverne på engelsk fortalte om deres projekt, så andre forhåbentlig også blev inspirerede til at gøre noget godt for andre. 

Herefter har eleverne i grupper lavet endnu en happening hver, mens den sidste happening er lige på trapperne. Gruppernes happenings har spændt vidt – nogle bagte muffins for at takke deres lærere, andre samlede skrald op, solgte kold saft for at skaffe penge til hjemløse, delte fuldkornsstænger ud eller samlede tøj ind til Røde Kors. Elev Ella Marie Bøgeholt Revier fortæller, hvordan det allerede har skabt en lille dominoeffekt:

”Vi bagte en kage og skrev et brev for at sige tak til et arkitektfirma, som vi har haft et matematikforløb med. For at sige tak, fordi det var en spændende måde at lære matematik på. Og medejeren der har allerede delt det på Facebook og skrevet, at hun også selv vil give det videre nu.” 

Vil gerne sprede det gode budskab

Eleverne har startet en Facebook-side: Paying it forward - BLG 7th graders, hvor de deler deres happenings og på den måde håber på at inspirere flere til at gøre gode gerninger. Deres store mål er at nå 1000 likes, og ”vi bliver helt vildt glade for hvert eneste like!” siger elev Meisa Ghanei med et stort smil.

De er også meget engagerede i at kontakte alverdens lokale og nationale medier for at sprede deres budskab ud, fortæller hun.

”Det gør mig virkelig glad, når jeg kan mærke, at vi giver det her videre, og vores side bliver delt og liket af flere. Vi går rigtig meget op i det, for det føles virkelig godt at sprede den gode stemning.”

Slut med ego-generation og dårligt Nørrebro-ry

En vigtig del af projektet har for eleverne også været, at de følte, de gennem de gode gerninger kunne gøre en smule op med to mærkater, de er trætte af at få klæbet på sig: At Nørrebro er et skidt sted, og at deres generation er egoistisk og selvcentreret. Det forklarer elev Nadeen Aiche.

”Vi bliver fremstillet som en ’se mig’-generation. Som egoistiske og selvfede. Vi vil gerne vise, at vi også tænker på andre – og at der altså sker mange gode ting på Nørrebro,” siger hun og tilføjer: ”Det er jo vigtigt, at man gør det her for at hjælpe andre, men uden selv at forvente noget tilbage. Man må heller ikke gøre det for at vise sig frem. Kun fordi det gør en glad at gøre godt for andre.”

Eleverne er blevet så engageret af projektet, at de har overtalt deres lærer til, at de gerne må holde Facebooksiden åben og aktiv, når forløbet i engelskundervisningen slutter om nogle uger. De brænder nemlig for at føre det videre, også i deres fritid:

”Jeg håber, vi kan blive ved, så projektet ikke har været spild. Hvis vi bliver ved med at lave happenings i vores fritid, kan vi inspirere flere og vise, at det er en god ting at gøre,” siger elev Osvald Møller.

Se trailer fra filmen Pay it forward fra 2000: (Klippet er fra youtube og der popper muligvis reklamer op på videoen - klik på krydset for at fjerne reklamen)

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.