Hvis der ikke er politisk vilje til at gøre noget ved dagpengesystemet nu, må vi lærere overveje andre muligheder. Nogle forbund har allerede sikret bedre dækning for deres medlemmer via kollektive lønsikringer

Debatindlægget er udtryk for skribentens egen holdning. Alle kan som udgangspunkt sende debatindlæg til KLFnet.dk's redaktion. Se regler og retningslinjer for debat på KLFnet.dk.

Af Torben Fleckner, TR Suppleant ved Øresundsskolen

Vi skal måske desværre forholde os til, at der på Christiansborg ikke er tilstrækkelig politisk vilje til at forbedre dagpengesystemet. Derfor bør mulighederne for at lave en kollektiv lønsikring for medlemmer af vores faglige organisation diskuteres og undersøges.

Jeg tror, at en del tillidsfolk desuden vil kunne bruge en eventuel lønsikring som et godt argument, når de tager imod nye lærere på skolerne. Der vil jo være tale om et ekstra medlemsgode. For selvom jobmarkedet er gunstigt i øjeblikket, kan ingen vist garantere at det fortsætter. Det er den udfordring, vi må forholde os til.

Som enkeltmedlem af lærernes a-kasse, har man allerede mulighed for at tegne en individuel lønsikring. Jeg finder blot en kollektiv ordning mere fremsynet.  Man må desuden også forvente, at en kollektiv ordning bliver billigere for den enkelte, end de individuelt tegnede.

I HK har man eksempelvis via en beskeden stigning af medlemskontingentet, sikret alle medlemmer 80 procent af lønnen i et antal måneder i tilfælde af arbejdsløshed. Der er tale om en kollektiv ordning for alle medlemmer af HK.

Et medlemskab af lærernes a-kasse er ikke længere en tilstrækkelig god forsikring mod arbejdsløshed for den enkelte. Det er hverken vores a-kasses skyld eller DLFs skyld. Det er derimod et resultat af forringelser af dagpengesystemet. Forringelser, som blandt andet har ført til, at en lærer i tilfælde af arbejdsløshed i dag får under 20.000 kroner om måneden. Det er den maksimale dagpengesats før skat.

KLFs løntabel viser, at en københavnsk lærer med kort anciennitet har en grundløn på cirka 33.000 kroner før skat. Det er således ikke svært at regne ud, at en lærer let risikerer en indtægtsnedgang på 40 procent i tilfælde af arbejdsløshed. Jo længere tid, man har arbejdet som lærer, jo større indtægtsnedgang risikerer man. En indtægtsnedgang på 40 procent eller mere kan have store konsekvenser for den enkelte.

En kollektiv lønsikring skal både medvirke til, at vores, lærernes, arbejdsløse kollegaer får bedre vilkår samt til at gøre vores faglige organisation endnu mere attraktiv. Vi har brug for at være en attraktiv fagforening med en høj organisationsprocent. En høj organisationsprocent, som både skal bruges til at sikre gode løn- og arbejdsforhold for os lærere og til at kæmpe for en god folkeskole i et stærkt velfærdssamfund - nu og i fremtiden.

Fagbevægelsens Hovedorganisation har for ganske nyligt udarbejdet et forslag til forbedringer af dagpengesystemet. Forhåbentligt er der politisk vilje på Christiansborg – ellers skal vi overveje en kollektiv lønsikring for os lærere.

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.