UU-vejleder Jeanett Skov fik den Gyldne Pegepind

Københavns Lærerforenings prestigefyldte pris, Den Gyldne Pegepind, er for 22. gang tildelt en ildsjæl, der i sit arbejde med børn og unge på Nørrebro har gjort en afgørende forskel for bydelens unge.

En glad prisvinder med gylden pegepind og blomster. Foto: Jan Klint Poulsen
En glad prisvinder med gylden pegepind og blomster. Foto: Jan Klint Poulsen

Det blev uddannelses- og ungdomsvejleder Jeanett Skov, der fredag eftermiddag modtog prisen Den Gyldne Pegepind, da Københavns Lærerforenings generalforsamling blev afholdt i Korsgadehallen på Nørrebro. Og det er netop Nørrebro og de brogede boligkvarterer, der har været omdrejningspunktet for Jeanett Skovs virke som UU-vejleder på Nørre Fælled Skole og Rådmandsgades Skole i de seneste mange år.

Kolleger, ledelse og elever har alle været med til at indstille Jeanett Skov til Den Gyldne Pegepind. I sin tale til prismodtageren læste Jan Trojaborg flere stærke og bevægende udsagn op fra elever på Nørre Fælled Skole:

”Jeg er virkelig taknemlig for, at jeg havde Jeanett som vejleder. Hun troede på mig, og derfor er jeg i dag her, hvor jeg er,” fortæller Soha, der er tidligere elev på Nørre Fælled Skole. En gruppe på tre drenge siger det lige ud: ”Intet menneske har et større hjerte end dig. Mildt sagt så har du altid været en elsket kvinde på vores skole”.

Både lærere og ledelse på Nørre Fælled Skole roser Jeanett Skov for hendes energiske tilgang til sit arbejde. De beskriver hende som et overskudsmenneske, som altid er ti skridt foran, hvad enten det er i 0. klasse eller i udskolingen. Hun står altid klar med et svar og viljen til at hjælpe, lyder det fra alle kollegerne.

En aura af respekt

I sin tale til Jeanett Skov forklarede Jan Trojaborg, at ledelsen på Nørre Fælled Skole kun har ros til Jeanett Skov for hendes store indsats:

”Du siger tingene lige ud uden omsvøb, hvilket giver dig troværdighed og meget tydelige resultater. Du har en særlig aura af respekt, som gør, at både børn, kolleger og forældre lytter. Du er en ildsjæl og en fighter,” læste Jan Trojaborg op af ledelsens flotte ord om prismodtageren.

Jeanett Skov blev lærer i 1971 på Standvejsskolen på Østerbro, hvor hun var i 32 år, heraf 21 år i kombination som skolevejleder. I 2004 blev hun uddannelses- og ungdomsvejleder på fuld tid og tilknyttet Rådmandsgades Skole og Nørre Fælled Skole. Til november går Jeanett Skov på pension efter 45 år i den københavnske folkeskole.

Altid rart at blive anerkendt 

Det var en tydeligt glad Jeanett Skov, som gik på talerstolen efter Jan Trojaborgs tale.

”Jeg ser prisen som et tegn på, at UU-vejledningen og vores indsats bliver værdsat, respekteret og anerkendt. Så jeg vil også gerne takke på mine kollegers vegne. Det er altid rart at blive anerkendt af sine egne.”

Hun benyttede lejligheden til at lufte sin kritik af, at UU-vejledningen de seneste år er blevet markant forringet, som hun ser det.

”Det er ingen hemmelighed, at jeg begræder de seneste års nedskæringer på UU-området. En del af vejledningsopgaven er i dag frataget mig og mine kolleger og lagt på jeres – lærernes – skuldre. Det er en rigtig dårlig udvikling, for med reformen har I rigeligt at se til, og det er en ren spareøvelse, at I skal varetage vores opgave.”

Jeanett Skov blev årets modtager af Den Gyldne Pegepind. Foto: Jan Klint Poulsen
Jeanett Skov blev årets modtager af Den Gyldne Pegepind. Foto: Jan Klint Poulsen

Ikke alt til det bedre

Trods forringelserne på UU-området, fortalte Jeanett Skov, at hun har haft et både privilegeret og rigt arbejdsliv. Og hun mener, at der stadig er højt til loftet i Københavns Kommune – selvom meget er ændret i de 45 år, hun har været lærer. Og ikke alt til det bedre, understregede hun til slut:

”Siden 2004 har jeg været på Nørrebro-skoler, hvor jeg vejleder mange tosprogede elever – og udviklingen har ikke været i deres favør. Afdelingen for integration og mangfoldighed er blevet nedlagt, området er blevet beskåret, og senest er de fleste tosprogslærere i sommer blevet opsagt,” sagde hun og tilføjede:

”Tosprogseleverne bliver også ramt af karakterkravet til erhvervsskolerne, at 10. klasse forsøges at blive gjort til et overflødigt år, og at debatten i Danmark er barsk og ekskluderende imod dem. Så der er stadig meget at kæmpe for – og vi er stærkest, hvis vi gør det sammen. Så jeg håber, vi kan fortsætte det respektfulde samarbejde på skolerne til gavn for de københavnske unge.”

Prisen Den Gyldne Pegepind er uddelt siden 1994. Med prisen følger en gylden pegepind, et diplom og en check på 10.000 kr.

 

 

Tilføj kommentar til artiklen

CAPTCHA billede for SPAM beskyttelse Hvis du ikke kan læse ordet, tryk her.