Stem nej

Stem nej til en samarbejdsaftale, der vil tvinge os til at samarbejde om nye forringelser.

Debat | Af: Kjell Nilsson 23. august 2020

Debatindlægget er udtryk for skribenternes holdning. Alle kan som udgangspunkt sende debatindlæg til KLFnet's redaktion. Se regler og retningslinjer for debat på KLFnet.dk.

Af Kjell Nilsson, medlem af KLF's bestyrelse

Den overenskomst om en ny arbejdstidsaftale, vi skal stemme om, hviler på en tvungen samarbejdsprocedure, hvor Danmarks Lærerforening overlader til KLF at sikre sammenhæng mellem forberedelse og undervisning og fornyelse af vores lokalaftale gennem at samarbejde med direktøren for BUF og politikerne på Rådhuset. Parallelt med dette er det op til din lokale TR at samarbejde med skolederen om, hvordan arbejdstiden skal udmøntes på din arbejdsplads – men husk, du har kun ret til at blive hørt. BUF og din leder har 100 % ret til at bestemme, hvilke arbejdstidsforhold samarbejdet skal munde ud i.

Hvis vi stemmer ja, tvinger vi altså os selv til at indgå i et samarbejde, uden noget sikkerhedsnet.

Hvad mon det næste bliver?

At hovedstyrelsen vil have os til at stemme ja til en OK21 aftale, uden nogen garanti mod at vi går ned i løn? At lønudviklingen skal sikres af, om vi i KLF er så dygtige til samarbejdet med BUF, at de vil give os lønstigninger, selv om de ikke er tvunget til det?

I modsætning til alle hovedstyrelsesmedlemmerne, der anbefaler et ja til dette samarbejde, så kan jeg godt se et alternativ. Jeg har ikke overgivet mig til nødvendighedens politik. Jeg giver ikke op, selv om de fra hovedstyrelsen siger, at KL bliver til en mur, når man vil forhandle om reelle sikringer af sammenhængen mellem undervisning og forberedelse. Jeg tror ikke på, at alternativerne er udsigtsløse.

Hvad kan vi gøre?

Vi stemmer nej, og derefter går vi tilbage til Forhandlingsfællesskabet, som stod bag os i 2018 – indtil vi med Anders Bondo i spidsen fravalgte styrken i deres opbakning og indledte det ny samarbejdsspor med KL.

Jeg tror fuldt ud på, at vi sammen med de mange andre faggrupper, der har KL som arbejdsgiver, kan tvinge KL til at indgå en arbejdsaftale med en reel sikring. Ingen af de andre faggrupper ønsker sig en fremtid, hvor KL opsiger deres arbejdstidsaftaler og siger: Nu får I en samarbejdsaftale lige som lærerne.

PS Hvis du tænker: ro på, Kjell. Det kan vist ikke passe – så spørg KLF’s formand Lars Sørensen, om han kan garantere dig, at samarbejdet ikke kan munde ud i nye og fremtidige forringelser.

Tilføj kommentar til artiklen

CAPTCHA billede for SPAM beskyttelse Hvis du ikke kan læse ordet, tryk her.

Kjell Nilsson | 26. august 2020 KL. 23:46

Niels Lynnerup: Sorry, jeg hænger ikke fast i fortiden og er faktisk temmelig trist over at skulle blive nedgjort i debatten med brug af Margaret Thathers gamle slogan: TINA - There Is No Alternative. Det var ikke sandt i 1980’erne, og det er heller ikke sandt i 2020. Der er i den grad alternativer til den arbejdstidsaftale, du vil have os til at stemme ja til - stem nej

Niels Lynnerup | 25. august 2020 KL. 23:37

Jamen Kjell ???? Det er der jo ingen arbejdstidsaftale der kan...Det ved du da også fra din tid i hovedstyrelsen - bedste hilsner til dig????

Kjell Nilsson | 23. august 2020 KL. 11:34

Vi har også en tredie mulighed. Hvis vi stemmer nej nu, vil vi, når kommer til OK21, kunne gøre det samme som i 2015 og i 2018, altså konstatere, at vi ikke kunne blive enige om at afskaffe Lov409. Så bliver der ingen konflikt, og vi forsætter med de samme rammer for arbejdstiden, som vi har nu. Det værste vi kan gøre er at stemme ja og frivilligt give BUF lov til at skære ned, når blot de har fulgt samarbejdsproceduren. Det essentielle er, at vi nu laver en aftale, der giver BUF lov til at skære ned - hvis det bliver et ja.