Sommer: Jeg synes vi nåede noget

Efter 9 slidsomme år på posten som administrerende direktør i BUF blev Else Sommer 12. august takket for sin indsats i en proppet festsal på Rådhuset, hvor der blev krammet til den store guldmedalje.

Personalia | Af: Jan Trojaborg 13. august 2015
Else Sommer i samtale med Koloniernes Søren Freiesleben og Gitte Nemholt. Mobilfoto: Jan Trojaborg
Else Sommer i samtale med Koloniernes Søren Freiesleben og Gitte Nemholt. Mobilfoto: Jan Trojaborg

Jeg overtog et håndværkertilbud ved min tiltrædelse for over 9 år og 4 borgmestre siden, fortalte Else Sommer ved afslutningen af receptionens mange, lange taler. ”Jeg havde ikke drømt om at skulle rydde op, bringe et underskud på op mod 1 mia. kroner ud af vagten og få organisationen på benene. Men efter de hårde to år i et betændt politisk miljø har jeg haft 7 gode, travle år, hvor vi ikke er nået i mål, men har nået meget”, fastslog den afgående direktør.

Hun pegede på, at medarbejderne i BUF er gjort af noget særligt stof og er meget engagerede i deres arbejde og derfor lykkedes genopretningen. Ved den historiske gennemgang nævnte hun de vildt mange reformer, der er bølget gennem området uden dog at nævne de 6 større eller mindre omstruktureringer, hun har stået i spidsen for. Hendes intention har været at lægge så meget ud til de decentrale enheder som institutioner, skoler m.fl. som muligt, hvor fagfolkene kan sikre borgerne den bedste betjening. ”Man kan ikke lede med kontrol, og derfor er jeg også glad for og stolt over, at vi i et tæt samarbejde med organisationerne har lavet Danmarks bedste og mest ambitiøse MED-aftale”. Hun rundede af med at lægge vægt på, at fokus også i BUF skal være at kunne svare på ´Hvad er godt for København?´ og med at omtale de nye ledelsesprincipper, landets største byggeprogram og den nye styringsmodel, som hun har tiltro til vil holde.

Man kan så spørge sig selv, om det på skoleområdet har ført til klare forbedringer. Nogle ganske givet. Men direktionen med Else Sommer i spidsen har aldrig rigtig forstået, at man ikke driver skole, som man kører et rådhus eller en kommunal forvaltning. Således har jeg oplevet begrænset lydhørhed over for foreningens synspunkter, og dét har gjort løsningerne ringere. Else Sommer blev af en direktionskollega meget præcist beskrevet som én person, der på forhånd har lagt kabalen på plads i sit kvikke hoved. Lige netop det har gjort det vanskeligt at overbevise hende om, at der kunne være andre løsninger end hendes egne. Derudover har hun ikke forstået, at forvaltningen har haft brug for dygtige forhandlere især på overenskomstområdet og folk med solide erfaringer fra skolens verden. Det er blevet noget forbedret på det sidste, men det er kommet alt for sent. Jeg håber, at den erkendelse også vil være der i den nye direktion. Det er der hårdt brug for, hvis vi skal komme ud af reformens og arbejdstidsloven miskmask.

Else Sommer sluttede af med at takke de mange mennesker, hun har samarbejdet med gennem sine to åremålsperioder. Og hun tilføjede: ”Jeg tror ikke, at det er sundt som chef at sidde for mange år på toppen i en organisation, og jeg tror heller ikke, at det er sundt for personen. Derfor vil jeg nu nyde nogle måneders frihed fra arbejde og dyrke dét, jeg også er god til, at leve lidt langsomt og give mig selv lov til indimellem at stirre tomt ud i luften”.

Musik skal der til

´I Danmark er jeg født´ blev fremført af et særdeles velsyngende Københavns Drengekor med Ebbe Munk spidsen, så man kunne høre en knappenål falde til jorden. Koret diverterede også meget smukt med to andre sange, men jeg savnede lidt glæde og smil ved udførelsen af det nationalromantiske program.

På melodien ´Time to say goodbye´ sagde en række BUF medarbejdere og chefer et raffineret og velsunget farvel ledsaget af et underfundigt power point show på lærredet. Flot og sjovt.

Video: Hør Drengekoret synge

Mange lange taler

Tidligere var der få og korte taler ved receptioner. Nu er der mange og lange taler og meget lidt tid til smalltalk og til at netværke. Det var lidt ærgerligt på denne dag, når så mange mennesker fra BUF og fra nær og fjern var mødt op for at sige farvel til en markant adm. direktør.

BUF borgmester Pia Allerslev takkede for Sommers ekspertise og gode, personlige måde at møde politikerne på. Det havde hun selv oplevet som medlem af Børne- og Ungdomsudvalget i sin tid og som borgmester en tæt og loyal opbakning.

Det kræver musikalitet med organisationer med Britt Petersen og Trojaborg i spidsen, mente borgmester i Kultur og Fritid, Carsten Haurum. ”Det har du, for musikken står dig nær, især den rå undergrundskultur”. Med henvisning til ´70´er filmen Easyrider med musik af Steppenwolf ønskede han, at Else bliver Reborn to be wild´ og takkede hende for godt samarbejde og kammeratskab i ´7 dir.´, kredsen af de 7 direktører i kommunen.

Min tale er en form for evaluering af de sidste 9 år i BUF, indledte formanden for LFS, Britt Petersen med. ”Der har været bump på vejen, politiske svinkeærinder, men du har holdt linjen fra din tiltræden med at have store ambitioner, lave intelligente besparelser med større enheder og mindre ledelser og et fokus på det rigtige”. Du har lagt spor, arbejdet for tillidsdagsordenen og gjort MED-aftalen til BUF´s DNA sluttede Britt sin tale, hvor hun takkede for et godt samarbejde gennem årene.

Du har lært skolelederne at være i en politisk styret organisation, sagde SKK formand Jeanne Jacobsen. Da salen efterhånden var blevet noget uopmærksom, viste Jeanne, hvordan effektiv klasseledelse udføres i stort format, så roen blev genoprettet. Hun forsatte derefter: ”Du har arbejdet på at gøre skolen bedre, der er sket enorme forandringer, men der har været lige rigeligt med djøfisering. Men tak for et næsten gnidningsfrit samarbejde.”

Derved nærmede vi os møjsommeligt vejs ende inden Else Sommers afslutning, idet de to direktions´drenge´, direktørerne Steen Kildesgaard og Tobias Stax roste festens midtpunkt. ”Du er indbegrebet af en prof, du har fokus på, hvorfor vi er lige her, du er altid på opgaven og du har en stærk analytisk kraft. Vi har altid kunnet stole på din loyalitet og opbakning.” Du lever den protestantiske (arbejds-)etik, og derfor håber jeg, at du vil bruge din nye frihed til at lade andre sider af dig selv komme til udfoldelse, ønskede Tobias Stax.

Else Sommer og borgmester Pia Allerslev. Mobilfoto: Jan Trojaborg
Else Sommer og borgmester Pia Allerslev. Mobilfoto: Jan Trojaborg

Efter Sommer kommer...Stax

Else Sommer sluttede med at ønske sin afløser Tobias Børner Stax tillykke. ”Efter fire års godt samarbejde er jeg sikker på, at du er den rette mand på opgaven. Du er inde i sagerne og har hjertet på rette sted”.

Dermed var det tid til at forlade Rådhuset, til at sige farvel til venner og bekendte, og for mange til at give hovedpersonen den sidste krammer.

Tilføj kommentar til artiklen

CAPTCHA billede for SPAM beskyttelse Hvis du ikke kan læse ordet, tryk her.

Jan Trojaborg | 24. august 2015 KL. 10:38

Jeg har da ikke tænkt mig at holde op med at sige min mening. Sådan har jeg altid haft det som tillidsmand i lærerforeningen, og det er det, jeg er valgt på og til. Det er vel også det, der er indeholdt i den professionelle uenighedskultur, der skulle ligge i BUF´s MED-aftale. Det er bare ikke alle, der er lige gode til at takle kritik.

Det skal tilføjes, at Else Sommer midt i sin tale direkte henvendte sig til mig og spurgte, om vores aftaler var OK. Det svarede jeg bekræftende på. Jeg ville bare gerne have haft, at de var mere end OK.

Nej, jeg holdt ikke en tale. Britt Petersen holdt som omtalt en positiv tale med ros til hovedpersonen.

Else | 17. august 2015 KL. 17:18

Hold da helt op Jan

Børge | 13. august 2015 KL. 18:28

Tak for referatet Jan! Jeg håber, at du i din tale(hvis du holdt en) fik nævnt dine betragtninger i referatets afsnit 3 fra oven.

vh

Børge Hansen