En længe ventet aftale på det kommunale område blev fredag indgået mellem arbejdsgiverne og lønmodtagerne i Forligsinstitutionen. Skuffelsen er dog ikke svær at få øje på hos mange lærere på de sociale medier, hvor frustrationerne får frit løb. Med aftalen er lærernes arbejdstid nemlig fortsat en uløst knude. KLF’s formand Lars Sørensen forstår godt lærernes reaktion, men anbefaler alligevel en aftale fremfor en konflikt, som ifølge ham ikke vil give et bedre resultat.

Topforhandlerne virkede både glade og lettede, da de fredag ved middagstid i samlet flok mødte et stort presseopbud i Forligsinstitutionen.

"Jeg er rigtig glad for, at vi nu har en overenskomst for alle. Vi har fået svar på de knaster, vi har arbejdet med i fem måneder", sagde DLF’s formand Anders Bondo Christensen. Han ville dog ikke fortælle, hvad parterne var blevet enige om ved forhandlingsbordet, før han fredag eftermiddag skulle mødes med Danmarks Lærerforenings hovedstyrelse og kredsformændene.

Derfor var forventningerne også skruet op hos mange af de lærere, der var mødt op ved Forligsinstitutionen fredag eftermiddag. Flere af de lærere KLFnet.dk talte med, havde ikke høje forventninger til en aftale om arbejdstiden, men dog forventninger til en aftale på dette centrale punkt. Dermed var der også lagt op til en skuffelse, da rygterne om en manglende aftale på netop arbejdstiden nåede frem på Sankt Annæ Plads.

På Facebook bliver Danmarks Lærerforenings opslag om forligsaftalen mødt med mange vrede kommentarer fra lærere, der havde håbet på mere fra forhandlernes side. 

Kort efter Anders Bondo Christensens orienterende møde med DLF’s hovedstyrelse, mødte KLFnet.dk KLF’s formand Lars Sørensen til en umiddelbar kommentar til det indgåede forlig:

Konflikt uden resultat

Fredag aften uddyber Lars Sørensen sine synspunkter over for KLFnet.dk og melder sig klar til at anbefale medlemmerne at stemme ja til forliget, når det på et tidspunkt kommer til afstemning:

”Når vi kommer til en afstemning, vil jeg anbefale, at vi tilslutter os resultatet, fordi alternativet til aftalen vil være en konflikt, som ikke vil give os et bedre udgangspunkt, men jeg forstår fuldt ud de mange frustrationer, som mange lærere har,” siger Lars Sørensen.

Han mener, det er vigtigt, at alle medlemmer i Københavns Lærerforening får en grundig diskussion af aftalens elementer, og at man ude på skolerne tager en konstruktiv debat om aftalen.

”Vi indkalder vores tillidsrepræsentanter til et møde på mandag kl. 16 til 18 for grundigt at orientere om aftalen og give mulighed for at diskutere fordele og ulemper. På den måde kan TR blive klædt på til at tage dialogen ude på skolerne med medlemmerne.” Lars Sørensen håber, at enten Anders Bondo Christensen eller Dorte Lange, DLF’s næstformand, vil deltage i mødet.

Lars Sørensen er positivt stemt over for den del af forliget, der omhandler en særlig undersøgelseskommission. Kommissionen skal analysere og afdække forhold i folkeskolen, som kræver løsninger for at sikre et godt arbejdsmiljø og kvalitet i undervisningen. Arbejdet skal resultere i, at kommisionsformanden skal komme med anbefalinger, og forslag som senest skal indgå i overenskomstforhandlingerne i 2021.   

Bondo: Ingen perspektiver i en konflikt

Efter et par hæsblæsende timer som hovedperson i mediernes dækning af dagens forlig, udsendte Danmarks Lærerforening en videohilsen fra Anders Bondo Christensen, hvor han blandt andet forklarer baggrunden for, at lærerne igen står uden en reel arbejdstidsaftale:

Læs aftaleteksten her!

Denne artikel og tilhørende indhold udtrykker ikke nødvendigvis KLF´s synspunkter. Læs mere.

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.