To københavnske folkeskoler er certificeret som røgfri skoler, hvor skolen sætter ekstra ind for at undgå, at eleverne ryger i skoletiden. Med et nyt katalog opfordres kommunens øvrige skoler til at følge trop.

 

Hver eneste dag begynder 40 danske børn og unge under 18 år at ryge. Derfor har alle grundskoler i København, som en del af indsatsen Røgfrit København 2015, fået en opfordring fra sundheds- og omsorgsborgmester Ninna Thomsen og børne- og ungdomsborgmester Pia Allerslev til at tage skridtet mod røgfri skoletid.

Opfordringen bakkes op af et nyt katalog, ”På vej mod Røgfri Skoletid”, som indeholder forskellige tilbud, skolerne kan benytte sig af for at nedbringe rygning blandt eleverne – alt fra events til decideret rygestopvejledning og forslag til måder at snakke med eleverne om rygning.

Kataloget bygger på et pilotprojekt, hvor fem skoler fra efteråret 2015 til efteråret 2016 har været med til at udvikle de aktiviteter, der nu tilbydes til resten af byens skoler.

Røgfri skole- og arbejdstid

Skoler, der vælger at indføre Røgfri Skoletid, hvor eleverne ikke ryger hverken på eller uden for skolen i skoletiden, får et diplom og et logo til brug på hjemmeside og lignende. To københavnske folkeskoler er allerede certificeret: Heibergskolen og Skolen på Strandboulevarden. Sidstnævnte har gennem flere år været røgfri for både elever og lærere. Det gælder også nu, hvor skolen lægges sammen med udskolingsskolen Hafniaskolen.

”Som lærer og ledelse er vi rollemodeller for eleverne, også når det gælder sundhed. Derfor er det vigtigt, at rygning ikke er synligt, og det ikke er rygende elever og lærer, der møder en ved indgangen til skolen. For os er det derfor helt naturligt ikke bare at have røgfri matrikel men også både røgfri skole- og arbejdstid,” siger skoleleder Lars Aaberg fra Skolen på Strandboulevarden.

Pædagogik frem for konsekvens

Lidt anderledes ser det ud på Heibergskolen, hvor det kun er elevernes rygning, der arbejdes med, for skoleleder Peter Stennicke vil ’ikke sætte restriktioner op for medarbejderne’, som han formulerer det – selvom der naturligvis ikke må ryges på skolens matrikel, og lærerne i øvrigt tilbydes hjælp til rygestop.

Skolen deltog i pilotprojektet, og det har blandt andet ført til en række pædagogiske tiltag med fokus på rygning, fortæller han til klfnet.dk.

”Vi har fokuseret meget på elevernes rygning, blandt andet gennem undervisning om rygerlunger, og vi har arrangeret events og har haft blandt andet Kræftens Bekæmpelse på besøg. Og i skoletiden prøver vi at påvirke eleverne til, at de ikke skal ryge i pauserne – heller ikke hvis de går en tur,” siger skoleleder Peter Stennicke og tilføjer:

”Men vi kører ikke rundt og overvåger, om eleverne ryger – og der er heller ikke konsekvenser, hvis vi hører fra andre, at en elev har røget i et frikvarter. Vores opgave er ikke at tjekke eleverne på den måde, men i stedet at forsøge at vise dem med pædagogiske tiltag, at de kan vælge at lade være – og vi har faktisk ikke mange elever, som ryger i dag.”

Læs mere om projektet på sundhed.kk.dk/roegfriskoletid

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.