Single: På sommerkoloni

I denne single på klfnet.dk udfolder journalist Jennifer Jensen stemningen på de traditionsrige sommerkolonier, der i mere end 100 år har sendt københavnske skoleelever på kolonier fordelt over hele Danmark. Det er blevet til en flot nutidsfortælling med fine tilbageblik på koloniernes historie.

Sådan ser coveret ud til singlen PÅ SOMMERKOLONI. Foto: Jennifer Jensen, Design: Jan Klint
Sådan ser coveret ud til singlen PÅ SOMMERKOLONI. Foto: Jennifer Jensen, Design: Jan Klint

Det er et kæmpe menageri, der hvert år sættes i gang, når alle skoleelever i København modtager den velkendte kolonifolder, hvor de sammen med deres forældre kan afkrydse listen over ferietilbud for den kommende sommer.

Op mod 4000 københavnerbørn var sidste år afsted på koloni med Københavns Lærerforenings Kolonier. Det betyder travlhed på kolonikontoret, hvor der hvert år skal forvaltes mere end 700 midlertidige ansættelser af lærere, pædagoger og studerende.

I skolesommerferien drager det ene forventningsfulde hold efter det andet afsted til de 29 kolonier rundt om i landet fra Bornholm til Blokhus.

Sidste sommer havde nogle af holdene en ekstra gæst med. Journalist Jennifer Jensen havde pakket tasken med sin computer, kamera, stativ og lydoptager for at kunne dokumentere sommerferielivet for de københavnske folkeskolelærere og elever, der sammen drager afsted på ferie – hvad enten det er på aktiv idrætskoloni, afslappende feriekoloni eller med et særligt mål for øje på Tab og Vind kolonien, hvor kost og motion er omdrejningspunktet. Det er der nu kommet singlen ’På sommerkoloni’ ud af. 

LÆS SINGLEN: PÅ SOMMERKOLONI

”Jeg synes, det er vigtigt at fortælle, hvor stor en rolle kolonierne spiller for børnene. Hvor stor en forskel det gør for dem! Der er alle typer med på en koloni - lige fra dem, der ikke får andre ferier end denne af økonomiske årsager, til børn af travle karriereforældre, som virkelig nød at komme afsted med frie rammer og masser af positiv opmærksomhed”, fortæller Jennifer Jensen. 

Kolonierne styrker relationerne

Hun oplevede, at begge ender af spektret - og alle derimellem - havde rigtig godt af en koloni med vennerne. Det gav dem en masse gode oplevelser, og det var især tydeligt for inklusionseleverne, som hun kunne se foldede sig ud på en anden måde langt væk fra hverdagens pligter.

”Lærerne havde helt ret, da de fortalte mig, at en koloni trækker tråde langt tilbage på skolen, fordi det bliver nemmere at håndtere en konflikt med et barn, når man får det anderledes forhold til dem, som en koloni giver mulighed for”, fortæller Jennifer Jensen, der mener, at hendes kolonifortælling er vigtig for at forstå den københavnske skoletraditions historiske grobund og de meget vigtige perspektiver langt fremefter for de mange børn, som har godt af at komme væk fra stenbroen og ud i ferielandet. 

Jennifer Jensens single er en multimediehistorie, hvor video og billedkarruseller flettes ind i fortællingen. Flere steder er soundslides med til at skabe stemning for læseren, der får en audiovisuel oplevelse fra flere begivenheder på kolonien.

PÅ SOMMERKOLONI udgives i samarbejde mellem Kolonierne og Klfnet.dk, og kan gratis læses på hjemmesiden. Singlen er som resten af klfnet.dk responsiv, og er derfor nem at læse på computeren, tablet eller smartphone. God læselyst! 

Blå bog: Jennifer Jensen

26 år - opvokset i Midtjylland.

Uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole i Aarhus. Under studiet et års praktik ved Fagbladet Folkeskolen efterfulgt af et halvt år som pressemedarbejder for Undervisningsministeriet.

Fast freelancer for Klfnet.dk siden januar 2015

Få styr på begreberne

Hvad er en single: Singlen er et nyere litterært begreb, der bedst defineres som en længere skriftlig fortælling – større end en lang artikel, men kortere end en kort bog. I Danmark har forlaget Zetland været de første til at introducere begrebet, og har i de seneste år udgivet mange læseværdige singler om alt fra flygtningekrisen til popkultur. Fælles for alle singler hos Zetland er dog, at de alle er litterære singler med fotos, uden brug af andre medier. Singlerne hos Zetland kræver betaling.

Besøg Zetland.dk og se de mange titler som forlaget har udgivet. Der venter en spændende verden for videbegærlige og travle nutidmennesker. 

DR.dk har i det seneste år udgivet flere webdoks, der i form og indhold mest ligner artikler på nettet, men som er længere og med flere digitale elementer som video, infografik og fotoreportager der fortæller om forskellige emner.

Se eksempel på en webdok hos DR.dk: Andreas Mogensens rejse til ISS – kan fx bruges i naturfagsundervisningen.

Klfnet.dk forsøger at koble de to genrer, men med særligt fokus på singlens egenskaber som litterær fortælling på digitale platforme. I december 2014 udgav Klfnet.dk den første single HAR DU LIGE TID? af Peter Garde.

Læs Peter Gardes single: HAR DU LIGE TID?

Tilføj kommentar til artiklen

CAPTCHA billede for SPAM beskyttelse Hvis du ikke kan læse ordet, tryk her.