"Jeg oplever det positivt og udviklende, at vi på skolerne får talt om berettigelsen og værdien af vores fagforening. Der viser sig mange muligheder for at styrke vores faglige arbejde her midt under forhandlingerne, som skal gribes."

Jeg vil ikke ligefrem påstå, at jeg har optur over, at vi er tæt på en storkonflikt, men jeg må sige, at jeg har fået styrket mine kræfter i mit fagpolitiske arbejde. Udsigten til konflikt involverer og engagerer tusindvis af offentlige lønmodtagere i en grad, som vi ikke har set før – og det har jeg optur over.

I det daglige arbejde som tillidsrepræsentant er der nok at se til, og i forbindelse med OK18 er der lidt yderligere at tage hånd om. Lærerne reagerer forskelligt i forbindelse med OK18. Vi har et par nyansatte lærere på skolen, som ikke var lockoutet under konflikten i 2013, og jeg oplever, at de viser stor interesse for situationen og bakker op. Andre lærere var med i 2013 og er klar til endnu en kamp for en overenskomst og bedre vilkår for vores arbejde. Enkelte lærere, som var med i 2013, stiller sig undrende overfor aftalesystemet, og hvor vidt det nytter at være medlem af fagforeningen. Vi har interessante samtaler, hvor vi taler om værdien af en fagforening og aftalesystemet, eller vi diskuterer den danske model og mulighederne for at gentænke den. Jeg oplever det positivt og udviklende, at vi på skolerne får talt om berettigelsen og værdien af vores fagforening. Der viser sig mange muligheder for at styrke vores faglige arbejde her midt under forhandlingerne, som skal gribes. Vi bliver alle klogere på vores fagforening og klogere på historien – som vi alle bliver en del af.

Et helt centralt spørgsmål, som vi alle stiller os selv eller kommer til at besvare i en eller anden sammenhæng er værdien af at være medlem af Danmarks Lærerforening, vores faglige organisation. Det spørgsmål er for mig ikke svært at besvare. Hvor ville vi være, hvis vi ikke var medlemmer af Danmarks Lærerforening. Danmarks Lærerforening har aftaleretten og forhandler for os, varetager vores interesser, har en holdning til lærerfaget og har en væsentlig rolle i udviklingen af folkeskolen. Der er mange fordele, som er direkte resultater fra tidligere overenskomstforhandlinger, en 37-times arbejdsuge, ferie, 6. ferieuge, løn under sygdom og barns 1. og 2. sygedag. Herudover er der juridisk hjælp at hente i forbindelse med alle sager, og det har jeg flere gange oplevet nødvendigt for lærere, der pludselig har stået i en situation, som de aldrig havde kunnet forestille sig, hvor de omgående havde brug for deres tillidsrepræsentant og juridisk bistand. Og med det arbejdspres, vi, som lærerne, oplever i vores arbejde, er det umuligt med en smule sund fornuft at stille sig over på den anden side, melde sig ud af fællesskabet og ikke tro på, at en fælles løsning er den mulighed, vi har, for at skabe bedre arbejdsforhold og rammer om vores arbejde. 

I ugen før påske deltog jeg i to stormøder for tillidsrepræsentanter, først stormøde for tillidsrepræsentanter i Nørrebrohallen i København og efterfølgende stormøde i Fredericia for hele landet. Det har været fantastisk. Der er mange aktiviteter i forbindelse med OK18 rundt omkring i landet og i København. Faneborgen ved Sankt Annæ Plads, hvor mange folk samles for at støtte vores forhandlere på vej ind i forligsinstitutionen, viser tydeligt, hvor stor opbakning, der er. Vi står midt i en historisk test af de offentlige ansattes solidaritet på tværs af faggrupper, og præcis derfor er det stort at være samlet og stå skulder ved skulder og i bred enighed og solidaritet stå sammen med helt fair krav til overenskomstforhandlingerne. Med musketereden har vi nået et nyt stadie, som et resultat af blandt andet lovindgrebet i 2013. Nu skal vi tilbage på aftalesporet, og vi skal have en arbejdstidsaftale.

Med forligskvinde Mette Christensens første forventede udsættelse af de varslede arbejdsstandsninger kan vores forhandlere ikke være langt fra et resultat. Det er nu vigtigere end nogensinde, at vores forhandlere ved, at vi står lige bag dem. Vores forhandlere skal mærke vores fulde opbakning. Vi skal have en overenskomst, som vi kan mærke i vores hverdag ude på skolerne. Stå fast, nok er nok, og vi ved, hvad vi er værd.

Personligt har jeg aldrig følt, at vi tabte kampen i 2013. Lovindgrebet var for mig en afbrydelse og anslaget til en kommende kamp, som vi ville stå i før eller siden. Den kamp står vi i nu. Og den kamp skal vindes.

Katrine Fylking er kandidat ved det kommende bestyrelsesvalg i Københavns Lærerforening.

Debatindlægget er udtryk for skribentens egen holdning. Alle kan som udgangspunkt sende debatindlæg til KLFnet.dk's redaktion. Se regler og retningslinjer for debat på KLFnet.dk.

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.