Efter mere end et år med genhusninger og indeklimaproblemer, ser leder Jesper Friis nu lysere på fremtiden for Randersgades Skole. TR betegner stemningen som “mør”, men håber også, at det går den rigtige vej nu.

“Der er blevet arbejdet hårdt på sagen de seneste uger. Vi har analytikere i huset nærmest dagligt, luften bliver renset og der er bliver rengjort på flere forskellige måder. Jeg kan mærke, at det er blevet bedre.”

Sådan lyder det fra skoleleder Jesper Friis på Randersgades Skole på Østerbro. Efter genhusninger og en lang række indeklima-udfordringer, mener han nu, at skolen er på rette kurs.

I starten af denne uge vendte de sidste fem lærere tilbage, som havde været sygemeldte med symptomer som følge af dårligt indeklima. De mærker stadig nogle udfordringer med indeklimaet på skolen – hovedpine, kløe, tør hud – men føler, det går den rigtige vej.

Vi har set bedre tider, men…”

Som du kan læse i KLFnets første artikel om sagen, startede det tilbage ved begyndelsen på skoleåret 18/19, hvor Randersgades Skole blev genhuset på Bispbjerg Skole, fordi deres egne lokaler skulle renoveres. Bispebjerg Skole havde dog tidligere været ramt af en større vandskade, hvilket formentlig var årsag til den høje forekomst af skimmelsvamp, som blev konstateret på skolen.

Grundet skimmelsvampen blev Randersgades Skoles elever og personale evakueret efter halvanden måned på Bispebjerg Skole. Og på trods af adskillige genhusninger og rengøringer, har flere af Randersgades Skoles brugere oplevet symptomer som følge af dårligt indeklima helt frem til nu. 

“Det har været svært at drive skole”, siger Jesper Friis, “og i forhold til stemningen, så har vi da set bedre tider. Vi har ikke kunnet vikardække for alle de sygemeldte lærere, så der har været aflyste timer. Og vi har været nødt til at træde lidt ud af årshjulet og droppe nogle ting.”

“Men jeg må samtidig sige, at stemningen i forhold til omstændighederne har været overraskende god. Vi er glade for at være samlet på vores egen skole igen. Vi har tabt nogle børn undervejs, men jeg tror på, vi nok skal få dem tilbage. Alt i alt er jeg fortrøstningsfuld.”

Jesper Friis håber, at andre skoler ikke bliver udsat for lignende forløb. Han ønsker, at der i tilfælde af en lignende situation vil blive taget professionel og effektiv hånd om situationen fra start.

“Hvis det var blevet gjort hos os, var det her aldrig sket. Det lyder jo vanvittigt, når man genfortæller vores historie.”

Ikke plads til daglig drift

Med al den seneste fokus på mangler og problematisk indeklima, er mange ressourcer blevet brugt på opsamling på skolens fysiske rammer. Det er gået ud over den almindelige drift af skolen, siger tillidsrepræsentant Kira Schlifer.

“Der er en mør stemning og træthed på grund af alle de ting, der ikke har været styr på. Ledelsen er overbelastet, og jeg ser stressymptomer rundt omkring. Jeg er også selv ret stresset i mit hoved,” siger hun og refererer blandt andet til, at skolen stadig skal passe sin internationale profil - med en gruppe Erasmus-studerende, der kommer på søndag.

Men hun hæfter sig også ved, at det løfter stemningen, at hele skolens personale igen er samlet og uden sygemeldinger. Det ser også fint ud med elevernes fremmøde.

Håber på hjælp

Kira Schlifer håber på, at den nærmeste fremtid byder på et indeklima i top, samt en hjælpende hånd fra forvaltningen til at skaffe de nødvendige materialer, da mange blev smidt ud i forbindelse med skimmelsvamp-rengøringen.

“Der har været tale om, at kassen er ved at være tom, fordi analyser og rengøring i forbindelse med skimmelsvamp-sagen har været dyrt. Men det skal jo ikke gå mere ud over os lærere, end det allerede har gjort. Vi har brug for ordentlige materialer for at kunne undervise.”

“Og så håber jeg”, siger hun, “at der snart kommer noget humør i huset igen. Vi har brug for det.”

Denne artikel og tilhørende indhold udtrykker ikke nødvendigvis KLF´s synspunkter. Læs mere.  

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.