Julehjertet - dejligt at give og glædeligt at modtage

Børnenes Kontor har siden 1898 delt julemad ud til trængende familier - den tradition fortsætter, men har brug for en endnu større opmærksomhed i dag, skriver Kjell Nilsson i sit synspunkt.

Synspunkt | Af: Kjell Nilsson 04. december 2019

'Synspunkt' er udtryk for skribentens egen holdning. Alle kan som udgangspunkt sende debatindlæg til KLFnet.dk's redaktion. Se regler og retningslinjer for debat på KLFnet.dk. 

Julehjertet fra Børnenes Kontor bliver solgt på byens gader og stræder her den første onsdag i december. Det er Børnenes Kontors mest synlige manifestation af, at der er brug for hjælp til, at alle skolebørn kan holde juleaften med god og rigelig mad, konfekt og gaver - sammen med deres familier.

Den første jul i 1898, hvor Børnenes Kontor delte julemad ud, var der hård armod i mange københavnske hjem. Når omkring 1.800 økonomisk udsatte familier med skolebørn i København og omegn kommer til den store uddeling den 22. december i år, kan de gå hjem med 20 kg god julemad og knas, og i dagens Danmark er der lykkeligvis ikke tale om overlevelse. Det er mere et udtryk for, at ændringer og sociale begivenheder kan opstå og have en karakter, som vores velfærdssamfund anno 2019 ikke er tætmasket nok til at kunne opfange. De familier, som har en kupon til uddelingen, kan glæde sig til en juleaften uden at skulle bekymre sig om, hvordan pengene skal række til det særlige julemåltid.

Børnenes Kontor har i alle årene været en forening af politikere, skolen og kommunen, hvor politikere, skolefolk og lærere sammen med trofaste frivillige kræfter på uformel vis har opbygget et system, hvor familien gennem skolen kan søge om hjælp, og systemet har så givet plads og tid til, at lærere, skolesekretærer og ledere kan formidle ansøgningsskemaer frem og tilbage.

Det har altid været skolebørn, der har været ude og sælge hjerterne, typisk 7. klasserne. Desværre er der kun få klasser, der kommer på gaden i år. Jeg håber, der fremover igen vil blive mange elever, der får muligheden for at hjælpe andre og personligt gøre en forskel og i samtalerne omkring dagen erkende, at andre også kan have brug for hjælp, og at det ikke er alle, der er lige så privilegeret som en selv.

En stor og varm tak til alle, der har hjulpet til i år, og ligeledes en stor tak til alle jer, der har købt Julehjertet eller støttet Børnenes Kontor direkte. Glædelig jul til alle.

Læs mere her https://boernenes-kontor.dk/