Frank Jensen skal stå til regnskab for overenskomstforhandlingerne

På det kommende møde i Borgerrepræsentationen vil Alternativet, Enhedslisten og SF have overborgmester Frank Jensen (S) til at bekende kulør, om han mener, at der skal landes en aftale med lærerne i overenskomstforhandlingerne. Forespørgslen er nu ekstra interessant, efter at forhandlingerne i går brød sammen.

Nyhed | Af: Hanne Hellisen 27. februar 2018
Københavns Rådhus. Foto: Andreas Brøns Riise
Københavns Rådhus. Foto: Andreas Brøns Riise

Når der på torsdag er møde i Borgerrepræsentationen, har skoleordførerne fra Enhedslisten, Alternativet og SF en særlig forespørgsel til overborgmester Frank Jensen. En eventuel storkonflikt truer i kølvandet på lærernes sammenbruddet i overenskomstforhandlingerne med Kommunernes Landsforening (KL), og de tre partier vil have Frank Jensen til at redegøre for Københavns interesse som arbejdsgiver for kommunens lærere.

”I overenskomstforhandlingerne for 2018 er en genopretning af aftaleretten på undervisningsområdet en mulig udgang på forhandlingerne. Derfor er det ønskeligt, at der skabes klarhed om Københavns Kommunes overordnede interesse i og synspunkter om denne genopretning,” står der således som motivering for forespørgslen til overborgmesteren.

Eller sagt på en anden måde: Støtter Frank Jensen at der bliver landet en overenskomstaftale mellem KL og Danmarks Lærerforening? 

Sammenhæng mellem arbejdstid og kvalitet

Helt konkret skal Frank Jensen svare på, om han er enig i, at kommunens interesse i klare og aftalte rammer om lærernes arbejdstid i forhandlingerne er vigtige. Derudover skal han også svare på, om han mener, at en genoprettelse af lærernes aftaleret kan have positiv afsmitning på den københavnske folkeskole, for eksempel som en styrkelse af kvaliteten i undervisningen.

“Uklare rammer for arbejdets tilrettelæggelse er ødelæggende for medarbejdernes psykiske arbejdsmiljø og dermed for elevernes læring og trivsel. Derfor er det vigtigt, der kommer sammenhæng mellem den nationale aftale og den lokalaftale, som Lærerforeningen og Børneforvaltningen i Københavns Kommune allerede har indgået,” siger Annika Smith (SF) i en fælles pressemeddelelse fra SF, Alternativet og Enhedslisten om forespørgslen.

Hun bakkes op af Maja Krog fra Alternativet.

“Der er stærkt brug for at få sikret forberedelsestiden til lærerne. Forberedt undervisning har større kvalitet, og vi har fuld tillid til, at den enkelte lærer bruger tiden fornuftigt og til det, som vi har ansat dem til. Så selvfølgelig skal vi aftale forberedt undervisning,” udtaler Maja Krog.

Indflydelse gennem KL

Også Gorm Anker Gunnarsen fra Enhedslisten understreger, at Københavns Kommune har en interesse i en klar overenskomstaftale.

“København har en interesse i klare og aftalte rammer om lærernes arbejdstid. Men det er uklart, hvorvidt denne interesse er blevet varetaget i forhandlingerne. Vi håber, forespørgslen vil få tågen til at lette,” siger han i pressemeddelelsen.

Forespørgslen kommer efter at Gorm Anker Gunnarsen, Enhedslisten, tidligere i februar rettede henvendelse til Økonomiforvaltningen for at høre, hvad Københavns Kommune gør for at sikre, at KL arbejder for at sikre kvalitetsfuld undervisning i byens folkeskoler i de dengang igangværende overenskomstforhandlinger.

Her var svaret ifølge Gorm Anker Gunnarsen, at Københavns Kommune ikke deltager i selve forhandlingsforløbet, men gør sin indflydelse gældende på politisk plan gennem KL’s bestyrelse.

LÆG PRES PÅ POLITIKERNE:

KLF opfordrer medlemmerne til at deltage i forespørgslen til BR-mødet torsdag 1. marts, hvor mødet starter kl. 17.30. Indgang via Rådhusets bagindgang.

Vi vil forsøge at holde denne faktaboks opdateret med et mere præcis tidspunkt for punktets behandling. Så hold øje.

Punkt 22: Forespørgsel til overborgmesteren vedr. overenskomstforhandlingerne 2018 

Forventet tidspunkt: Kl. 18.00 (Opdateres)

Tilføj kommentar til artiklen

CAPTCHA billede for SPAM beskyttelse Hvis du ikke kan læse ordet, tryk her.