Færre gravøl - mere Champagne

'Ja, der har været mange bump på vejen i det forgangne skoleår og mange gode grunde til at skåle i gravøl – men jeg tror, at vi efterhånden har brug for mere Champagne på lærerværelserne. Vi har brug for grunde til at fejre og skåle i disse skønne franske bobler.'

Synspunkt | Af: Janne Riise Hansen 10. juni 2015

Vi står tæt på slutningen af det første skoleår med skolereform og arbejdstid defineret ud fra Lov 409 og forståelsespapir. Det har ikke været en dans på roser og det viser årets sygefravær blandt lærerne og den triste konklusion på årets trivselsmåling med al tydelighed. Vi fik  OK15 med et bilag, der åbner op for kommunale aftaler om arbejdstid - og på trods af det har vi igen fået et forståelsespapir om lærernes arbejdstid i København.

Ja, der har været mange bump på vejen i det forgangne skoleår og mange gode grunde til at skåle i gravøl – men jeg tror, at vi efterhånden har brug for mere Champagne på lærerværelserne. Vi har brug for grunde til at fejre og skåle i disse skønne franske bobler.

Derfor vil jeg med dette synspunkt appellere til, at vi, lokalt ude på lærerværelserne, ser tilbage på året der er gået og forsøger at fokusere på de sejre – store som små – som trods alt er vundet. - Og at vi som det vigtigste: Husker at fejre dem med hinanden!

I det følgende vil jeg nævne eksempler på ting, som jeg gerne vil fejre, fordi de er - måske små –men alligevel et skridt i den rigtige retning.

  • På nogle skoler har man fået indrettet personlige arbejdspladser med ergonomiske stole og hæve/sænkeborde. Skål og tillykke!
  • På andre skoler indledte man året med rigide arbejdstider, men hvor man i løbet af året har fået mere fleksibilitet ind i arbejdstiden. Skål og tillykke!
  • Der er skoler er der indført baglandsmøder i arbejdstiden, så AMR og TR har mulighed for at MEDinddrage alle lærere i, hvad der sker i det lokale MED-udvalg. Skål og tillykke!

På det mere overordnede plan vil jeg igen nævne vores trivselsundersøgelse – men hvad i alverden er der dog at råbe hurra for i den? Jo, den viser faktisk, at vi – uanset hvad vi er blevet bombarderet med det seneste år – stadig sætter stor pris på hinanden som kollegaer. Og det kalder da på et skål og tillykke!

Derfor håber jeg, at vi finder tid til at mødes med vores kolleger, får hævet glasset, sagt ”tak” til vores kollegaer og lover hinanden, at vi til næste år fortsat vil fokusere på at kæmpe de mange kampe, der skal kæmpes, men også husker at fejre, når selv de små slag er vundet.

Skål og god sommerferie!

PS. Hvis man skulle være nervøs for, at vi med al den champagne får trukket ”ja-hatten” for langt ned over ørerne og pludselig glemmer både lock-out og lov-indgreb – så er der ingen grund til bekymring. Den nyeste forskning viser nemlig, at Champagne styrker hukommelsen!

Tilføj kommentar til artiklen

CAPTCHA billede for SPAM beskyttelse Hvis du ikke kan læse ordet, tryk her.