Debat: Kære KLF: Lad os diskutere på baggrund af fakta og ikke løse påstande

Sputnik-direktør Allan Lauersen kalder KLF's påstande om dårligere løn og pensionsforhold for bevidst vildledende og svarer her på KLF-formand Lars Sørensens kritik af de private dagbehandlingsskoler, der er uden læreroverenskomst. Læs også Lars Sørensen svar på kritikken.

Debat | Af: Allan Laursen, Skolen Sputnik 03. februar 2020

Debatindlægget er udtryk for afsenderens egen holdning. Alle kan som udgangspunkt sende debatindlæg til KLFnet.dk's redaktion. Se regler og retningslinjer for debat på KLFnet.dk.

Af direktør Allan Laursen, Skolen Sputnik

Dårlig løn, ringere pension og stor udskiftning af medarbejderne. Det er påstande der bliver slynget ud om Sputnik i KLF’s formandsblog, (18. januar). Men påstandene er simpelthen forkerte, og vi opfatter dem som bevidst vildledende. Vores medarbejdere - der arbejder under en overenskomst med Socialpædagogernes Landsforbund, (SL), - har ikke ringere vilkår end andre sammenlignelige grupper. Vi har heller ikke et højt sygefravær, som KLF’s formand skriver, at han ”hører”.

Blandt vores fastansatte medarbejdere er der i øvrigt en meget lille udskiftning. Det er rigtigt, at der blandt vores medarbejdere med en tidsbegrænset ansættelse er en udskiftning som meget naturlig følger til- og afgangen af vores børn og unge. Vores ressourcer følger naturligvis behovet. Mon ikke det er en detalje der er værd at tage med, før man beskylder Sputnik for ikke at kunne holde på sine medarbejdere?

Sagen handler derfor ikke om, at Sputnik tilbyder ringere vilkår. Den handler om, at lærerforeningen gerne vil have en overenskomst med Sputnik. Men sagen er, at vi har en overenskomst med SL der er skræddersyet til dagbehandlingsområdet.

Vi synes, det eneste rigtige er en overenskomst, som følger reglerne for private aktører, nemlig en områdeoverenskomst, der dækker hele vores personale, så vi er fri for den opdeling af faglighed som de anbragte børn og unge helt sikkert ikke skelner mellem.

Den SL-overenskomst, vi arbejder efter, er landsdækkende, og den dækker over 68 institutioner med tilhørende undervisningsforpligtigelser efter folkeskoleloven. 

Vi tilbyder en integreret indsats, hvor langt de fleste medarbejderes hovedvægt ligger på socialpædagogisk og behandlingsmæssigt arbejde. Det faktum understreges af, at betalingen til Sputnik fra f.eks. Københavns Kommune for mere end 50 procents vedkommende kommer fra Socialforvaltningen, mens mindre end halvdelen af kommunens betaling kommer fra Børne- og Ungdomsforvaltningen. 

Danmarks Lærerforening og KLF har vendt tingene helt på hovedet. De angriber Sputnik for ikke at have en overenskomst, men det har vi - nemlig med SL. At lærerforeningen så alligevel gerne vil have en overenskomst hos os, handler mest af alt om at gå på strandhugst hos et andet fagforbund.

Efter mit bedste skøn er lærerforeningen og dens medlemmer bedst tjent med, at de retter deres kritik mod de skoler, der ingen overenskomst har overhovedet. Det giver oprigtigt talt mest mening. Vores overenskomst med SL skal fornyes i år. Jeg opfordrer KLF til at gå på banen med saglige argumenter og korrekte tal for at opnå indflydelse i stedet for at fortsætte en skyttegravskrig, som ingen vindere har.

Svar til Allan Laursen fra Lars Sørensen, formand for Københavns Lærerforening

Kære Allan Lauersen

Lad os holde os til fakta!

Den grundlæggende problemstilling, som du behændigt undlader at forholde dig til, er, at retten til at indgå læreroverenskomst for et år siden blev fastslået af arbejdsretten:

”Som følge af det anførte finder arbejdsretten ikke grundlag for at fastslå, at lærernes undervisningsarbejde på Sputnik er omfattet af den overenskomst, som Socialpædagogernes Landsforening har indgået med Dansk Erhverv Arbejdsgiver”

Jeg angriber ikke, som du skriver, Sputnik for ikke at have overenskomst, men for ikke at have den rigtige overenskomst. Vores medlemmer og øvrige lærere på skolen – og lærergruppen er med 70-75 % den klart største gruppe medarbejdere – er således ikke dækket af den rigtige overenskomst, og det er det, vi kæmper for. Der er således ikke tale om, at DLF går på strandhugst. Vi kæmper for at overenskomstdække lærerarbejdet.

Jeg kan se af den lokalaftale om løn- og ansættelsesvilkår, der sidste år blev indgået mellem Sputnik med Socialpædagogerne i Storkøbenhavn, at såvel pension som løn er væsentlig lavere end læreroverenskomsten foreskriver.

Når jeg i bloggen nævner, at jeg hører, at der er et højt sygefravær, er det information fra lærere på skolen, som med jævne mellemrum er i kontakt med lærerforeningen.

Jeg håber fortsat, at Sputnik på linje med Behandlingsskolerne erkender, at det er til gavn for såvel børn som ansatte, at der indgås læreroverenskomst for lærerarbejde.

Tilføj kommentar til artiklen

CAPTCHA billede for SPAM beskyttelse Hvis du ikke kan læse ordet, tryk her.