Københavns Kommunes budget for 2017 betyder tiltrængte renoveringsmidler til nogle af byens mest nedslidte skoler. I Vanløse rives Hyltebjerg Skole ned, og en ny skole bygges sammen med Vanløse Skole. Allerede fra 2017 skal de to Vanløseskoler være én skole.

Den nye skoleleder for den kommende sammenlagte syv-sporsskole i Vanløse har svært ved at holde smilet tilbage. Det er nemlig en drømmestart for en ny skoleleder at få mulighed for at bygge én samlet skole i stedet for to skoler på hver deres matrikel, mener han: 

”Nu kan vi tænke visioner, pædagogik og bygninger sammen,” siger Kaj Klint Pedersen, der i august blev indsat som skoleleder på Vanløse-Hyltebjerg skoler.

I Københavns Kommunes budget for 2017 er der afsat 260 millioner til Hyltebjerg Skole, og med midler fra overførelsespuljen i 2015/16 på 140 millioner kroner har Hyltebjerg Skole nu sammenlagt 400 millioner kroner til at bygge ny skole for. Kaj Klint Pedersen er glad for, at politikerne har prioriteret en stor pose penge til projektet, så der er god mulighed for at videreføre de mange gode ting, der er på de to skoler i dag.

”Det viser, at der er opbakning til projektet, og at man er villig til at sætte midler af til det. Det har en stor betydning på den lange bane, og det er centralt, at vi netop kan tænke på den lange bane, for vi kommer til at være i de nuværende bygninger i de næste fire år,” siger han.

Politikernes prioritering giver nye muligheder

Skoleledelsen, tillidsrepræsentanterne og skolebestyrelsen er allerede i fuld gang med processen hen imod sammenlægningen af de to skoler, som allerede har en skoleport, og som gerne skal have nyt navn den 1. november.

”Vi skal tegne en ny skole og få tænkt visioner og pædagogik ind i nogle nye rammer, hvor vi skal få bygninger og omgivelser til at passe ind i den skole, vi gerne vil have,” forklarer skolelederen.

Selve processen bliver anderledes end først tænkt, fordi der nu er afsat betydelige midler, og det gør det muligt for projektet at tage en anden form, mener Kaj Klint Pedersen:

”Det giver åbenlyst nogle helt andre muligheder i forhold til at skabe optimale rammer for elevernes undervisning i stedet for de små lokaler, som man for 60 år siden fandt tilstrækkelige”.

Hyltebjerg Skole rives ned – men først om fire år

Den nye skole skal bygges i tilknytning til Vanløse Skole for at give en sammenhængende skole. Men Hyltebjerg Skole bliver først revet ned, når den nye skole står klar. Det skal skåne lærere og elever for byggerod, fordi de kan bruge Hyltebjerg Skole som skole i byggeperioden.

”Vi vil helst ikke skulle bruge penge på den gamle skole, men omvendt skal forholdene være tålelige for alle, der arbejder og går i skole her. Det er en balanceakt at få det til at hænge sammen i de næste fire år,” siger Kaj Klint Pedersen.

Lærerne vil være med i processen

Tillidsrepræsentant på Hyltebjerg Skole, Charlotte Forsberg, er også begejstret for de mange midler, der gør det muligt for den nedslidte og utidssvarende Hyltebjerg Skole at få nyt liv i nye bygninger.

”Det er en god ide at rive skolen ned og bygge en helt ny skole op, for det betyder også, at man kan tænke langt mere pædagogisk og i forhold til organisering af klasserne,” siger Charlotte Forsberg, som er lettet over, at hendes kolleger ikke skal genhuses i barakker eller skurvogne i flere år.

Hun og lærerne på Hyltebjerg Skole er spændte på den proces, som skolerne skal igennem i de kommende år. Men det kommende år, hvor sammenlægningen skal effektueres, fylder meget, fortæller hun. Tillidsrepræsentanten håber, at den kommende fælles skole får et samlet personalerum, hvor man møder sine kolleger hver dag, og ikke er spredt i afdelinger rundt omkring på skolen. Det betyder meget for den sparring, lærerne kan give hinanden, mener hun.

”Vi har ja-hatten på ind i processen. Vi vil gerne have meget indflydelse på, hvad der skal ske. Det bliver interessant – og noget af en opgave at samle de to kulturer, som der uundgåeligt er på to lærerværelser,” siger Charlotte Forsberg og erkender samtidig, at der er en vis utryghed for den kommende periode.

”Det kan være svært at se det hele for sig, men vi er indstillet på, at det skal være en positiv proces”. 

Sammenlægningen af de to skoler skaber en af byens største skoler med omkring 1200 elever fordelt på syv spor fra 0. til 9. klasse. Samlet vil op mod 100 lærere være ansat på den nye skole. 

Få nyheder fra KLFnet.dk i din indbakke.
Tilmeld dig her.