Fotoserie: Fantastisk stemning i Fælledparken

Solen gjorde sit til at skabe den perfekte ramme om 1. maj arrangementet i Fælledparken, men den gode stemning skabte alle de fremmødte undervisere i fællesskab med veloplagte talere fra fagbevægelsen. Se billedserie fra Fælleden.

KLF | Af: Jan Klint Poulsen 01. maj 2016
Foto: Jan Klint
Foto: Jan Klint

Arbejdernes Internationale kampdag har over hundrede års historie, men for lærernes fagforening er det stadigvæk en nyere begivenhed, der vinder terræn. For tredje år i træk deltager KLF sammen med Uddannelsesforbundet, Frie Skolers Lærerforening og DLF Hovedstaden Øst i Undervisernes Telt i Faglige Zone, der ligger i Fælledparkens østlige hjørne. 

Rigtig mange mennesker havde fundet forårshumøret frem og var samlet omkring det store telt, der indledningsvis stod mennesketomt. Solens varme stråler lokkede nemlig alle ud til de opstillede borde og bænke. Derfor stod mikrofonen ikke på scenen, men midt på græsset foran teltets indgang. Herfra talte KLF's formand Jan Trojaborg til forsamlingen. 

"Lockouten mindede os om, at tingene ikke går af sig selv, at rettigheder, inddragelse, medindflydelse og aftaler ikke er naturgivne. De kræver kamp. Det er jo også derfor, vi er i Fælledparken i dag. Her har fagbevægelsen altid kæmpet og sikret, at vi har udviklet et velfærdssamfund." 

I sin tale rettede Jan Trojaborg en kritik af professor Ove Kaj Petersen, som i et interview til Politiken fredag sagde, at lærerne kastede sig ud i en kamp i 2013. 

"Intet kunne være mere forkert," lød det fra lærerformanden. "Vi prøvede alt, men blev sat uden for døren eller i skammekrogen". Også Ove Kaj Petersens opfattelse af de offentligt ansattes manglende respekt for politiske prioriteringer er et fejlskud ifølge Jan Trojaborg. 

"Det er politikerne, der lider under en eklatant mangel på tillid til de offentligt ansatte", lød det fra formanden. Han mener, at almindelig sund fornuft, ærlig snak og inddragelse af offentligt ansatte er en mangelvare. 

SE FOTOSERIEN FRA 1. MAJ I FÆLLEDPARKEN HERUNDER. (Artiklen fortsætter under fotoserien.)

 • "Fagforeninger vil altid stå for skud. Det tager vi med. Det kuer os ikke. Det er jo en fantastisk opfindelse. Tænk at lærere, pædagoger, sygeplejersker m.fl. betaler af egen lomme, til det fællesskab en fagforening er. Vi har det enorme privilegium, at ingen kan begrænse vores ytringsfrihed," sagde Jan Trojaborg som første taler i Undervisernes Telt. Foto: Jan Klint

 • Efter nogle kolde forårsdage med haglbyger i april tittede 1. maj frem med det smukkeste forårsvejr. Mange lå på tæpper rundt omkring i Fælledparken, mens menneskemylderet fyldte parken ud. På bænkene omkring Undervisernes Telt kunne man også nyde solens stråler. Foto: Jan Klint

 • "1. maj er glæde og alvor, venner og bekendte, sammenhold og solidaritet," lød det fra Jan Trojaborg. Foto: Jan Klint

 • Flere storkøbenhavnske kredse under DLF samt Uddannelsesforbundet og Frie Skoles Lærerforening er sammen om Undervisernes Telt for 3. år i træk. Foto: Jan Klint

 • Formanden for Frie Skolers Lærerforening, Uffe Rostrup (ikke afbilledet her), udtrykte sin store bekymring for folkeskolens fremtid, og det fik mange til at spidse ørerne: "Jeg oplever desværre, at et af de helt store problemer i forholdet mellem de frie skoler og folkeskolen i øjeblikket, er, at politikerne i kommunerne enten er dødtrætte af folkeskolen eller næsten endnu værre, at de har mistet en hver form for vision for, hvorfor de holder skole derude i kommunerne. En helt bærende ide bag de frie skoler er, at det er ideen bag skolerne, som skal gennemsyre hele skolesynet i skolen. Hvis en fri skole udelukkende tænker i bundlinje og overskud, så forsvinder grundlaget for skolen rigtigt hurtigt – det er der ganske enkelt ingen forældre, som vil lægge børn til. Det er der heller ikke i folkeskolen. Derfor er det helt afgørende, at kommunerne genopfinder trangen og lysten til at holde skole – sætter det på dagsordenen og investerer de midler i projektet, som er nødvendige, for ellers vil forældrene ganske enkelt holde op med at anvende folkeskolen." Foto: Jan Klint

 • Der var mange mennesker både inde i Undervisernes Telt og udenfor, hvor opstillede borde og bænke dannede rammen om mange gode samtaler og kolde drikkevarer. Foto: Jan Klint

 • Medlem af KLF's bestyrelse og DLF's hovedstyrelse, Kjell Nilsson i dialog med en kollega. Foto: Jan Klint

 • Vita Ditzel (tv), lærer og TR fra Sankt Annæ Gymnasium har deltaget i 1. maj arrangementer i mange år. "Det har altid været en tradition i min familie. Jeg er glad for, at der endelig er et sted som Undervisernes Telt, hvor man kan mødes med kolleger fra skolerne i København". Foto: Jan Klint

 • Undervisernes Telt ligger i det område, der kaldes 'Faglig Zone' i Fælledparken, som også rummer familieområdet samt Solidaritets zonen og Politisk zone, når 1. maj afholdes. Foto: Jan Klint

 • Flere københavnske lokalpolitikere fra Børne- og Ungdomsudvalget havde også fundet vej til Undervisernes Telt. Her ses Enhedslistens Gorm Anker Gunnarsen (tv). Foto: Jan Klint

 • Lærer og politiker, Henrik Svendsen fra Dansk Folkeparti var også at finde ved Undervisernes Telt. Foto: Jan Klint

 • Bandet 'Lektor og Robotten' fik teltet til at snurre af musikalsk begejstring. Gruppen formåede at løfte den i forvejen humørfyldte stemning til nye højder. Foto: Jan Klint

 • En særdeles veloplagt Anne Marie Helger omfavnede alle fremmødte i Undervisernes Telt med sine satiriske længdespring, der tog publikum rundt i det skolepolitiske landskab. Folkeingentingspolitikerne blev revset, og ingen i den blå blok eller Djøf'erne gik ram forbi til stor morskab for folkene i teltet. Foto: Jan Klint

 • Selvom Anne Marie Helger har passeret de 70 år, var der ikke meget senior over hende. Energien og det store engagement sprudlede fra scenekanten og helt ud til folkene ved borde og bænke langs Undervisernes Telt. Foto: Jan Klint

Bekymring for folkeskolens fremtid

"Jeg oplever desværre, at et af de helt store problemer i forholdet mellem de frie skoler og folkeskolen i øjeblikket er, at politikerne i kommunerne enten er dødtrætte af folkeskolen eller næsten endnu værre, at de har mistet enhver vision for, hvorfor de holder skole derude i kommunerne," lød den dystre prognose fra Uffe Rostrup, formand for Frie Skolers Lærerforening.

"En helt bærende idé bag de frie skoler er, at det er ideen bag skolerne, som skal gennemsyre hele skolesynet i skolen. Hvis en fri skole udelukkende tænker i bundlinje og overskud, så forsvinder grundlaget for skolen rigtig hurtigt – det er der ganske enkelt ingen forældre, som vil lægge børn til. Det er der heller ikke i folkeskolen," forklarede Uffe Rostrup. Han mener, det er afgørende, at kommunerne genopfinder trangen og lysten til at holde skole.

"Sæt det på dagsordenen og investér de midler i projektet, som er nødvendige, for ellers vil forældrene ganske enkelt holde op med at anvende folkeskolen.” 

Udmeldingerne fra Uffe Rostrup modtog anerkendende klapsalver og tilkendegivelser fra tilhørerne.

Band og bragende sort humor

I den mere opløftende ende skabte bandet ’Lektor og Robotten’ en musikalsk fest, da de spillede fra scenen i Undervisernes Telt. Det lykkedes faktisk det yderst velspillende band at konkurrere med den blå himmel og solens varme. Teltet var fyldt med gyngende publikum, der klappede og smilede i takt med rytmerne fra scenekanten. 

Stemningen faldt ikke det mindste nyk, da en sprudlende og veloplagt Anne Marie Helger trådte op på scenen som arrangementets muntre indslag. I 30 minutter greb hun publikum om hjertet og hjernen og spyede om sig med bramfri svadaer efterfulgt af mange flere, mod politikerne, embedsværket og djøf'erne. Der blev grinet fra de nederste maveregioner og helt ud foran teltpladsen, så flere stimlede til.  

Lærerne og de øvrige undervisere har efterhånden fundet deres rette plads i Fælledparken blandt de øvrige repræsentanter i fagbevægelsen.

Rart at have et sted at mødes

Klfnet talte med flere af de deltagende lærere, der alle gav udtryk for glæde ved at mødes med kolleger i frie rammer under åben himmel.

"Jeg er her fordi min fagforening er her. Vi har en interessant kamp, hvor vi fortsat forsøger at forbedre vores arbejdsmiljø efter lockouten 2013," siger Claus Brandt Jakobsen, der er lærer og TR på Nørrebro Park Skole. Han er også kommet for at mødes med kolleger og nyde stemningen og musikken.

Det gælder også Kira Schlifer, der er lærer på Randersgades Skole. Hun er glad for, at der endelig er et sted at gå hen og mødes med andre undervisere. For Kira er det naturligt, at lærerne også har sin plads i Fælledparken, når arbejderne fejrer kampdagen.

"På trods af professionsidealet så er vi jo arbejdere i en eller anden forstand", forklarer Kira Schlifer. Hun kommer i Fælledparken for at mødes med gamle kolleger i KLF-regi og kolleger fra hendes skole - men, jeg kommer også for at høre de politiske taler og nyde vejret".

Det samme gælder Vita Ditzel, lærer og TR på Sankt Annæ Gymnasium.

”I vores familie har vi en lang tradition for at deltage i 1. maj, så når det kan lade sig gøre, kommer jeg gerne herind,” fortæller Vita. Hun er glad for, at Underviserne er sammen om at have et telt, hvor lærerne kan samles og hygge sig.

Tilføj kommentar til artiklen

CAPTCHA billede for SPAM beskyttelse Hvis du ikke kan læse ordet, tryk her.