Ordbog for lærere, 2. udgave

Gik du lige og var lidt trist over det kolde vintermørke og uoverskuelige mængder af vand, forklædt som sne? Måske har du bare brug for lidt hjælp til at forstå sammenhængene i din hverdag. Det hjælper Klaus Møller med i denne uges blog. I dag udkommer 2. udgave af 'Ordbog for lærere'. Du får den gratis her.

Lærerblog: Strakte Hænder | 24. februar 2017

Ordbog for lærere, 2. udgave (læs 1. udgave her)

 

A

Ansvar For Egen Læring/AFEL-princippet Forhistorisk forståelse af rollefordelingen i læringsmiljøer. Hviler på den primitive antagelse, at også den lærende part har interesse i udvikling, hvorved motivationen er etableret og forudsætningen for læring sikret. I dag erstattet af evaluering, metaevaluering og mere moderne pædagogiske principper som udenadslære og teaching-to-the-test.

B

Bogbind Åbenbart meget vigtigt. Ingen kan huske hvorfor.

C

CFU/Center for Undervisningsmidler Offentlig udlånssamling, hvor lærere kan bestille klassesæt af bøger, hvis de kan svare nej på to eller flere af følgende spørgsmål:

1) Har du mere end 10 elever i klassen?

2) Skal bruge materialet i mere end to dage?

3) Er du usikker på læringspotentialet ved at arbejde med litteratur, der også i din egen skoletid virkede stærkt forældet?

D

Den Dybe Tallerken Noget, man siger til hinanden, at man ikke altid behøver at opfinde, når man har fundet et sted at springe over, hvor gærdet er endog overordentlig lavt.

E

Elevplan Uundværligt værktøj i lærerens løbende arbejde med at holde kritiske spørgsmål fra forældre og ledelse på afstand ved at tæppebombe dem med udtryk som læringsfeltets multimodale kompetenceløftperspektiver og andre substansløse pædagogiske buzzwords i et omfang, der knuser enhver modstand.

 

F

Forberedelse Ind til 2013 var det en udbredt misforståelse, at god undervisning kræver planlægning og tid til at rette opgaver samt give eleverne konkret respons for dermed at sikre faglig progression. I dag heldigvis erstattet af møder, hvor fagpersoner skiftes til at bruge tid på at udskyde forskellige punkter til fremtidige møder.

G

Gårdvagt Du ved. De der frikvarterer, hvor du skulle have været ude i gården for at passe dit arbejde, men i stedet stod i kø ved kaffeautomaten og lod som om, du havde glemt det.

H

Historiebog Typisk udgivet midt i 80’erne og på den måde smart, fordi den på samme tid både er læremiddel og historisk kilde fra den kolde krigs tid. Hvis det også lykkes dig at finde det kassettebånd, der følger med lærervejledningen, vil de andre historielærere have svært ved at skjule deres beundring, når de bagtaler dig misundeligt, mens du skødesløst kaster årsplaner op i luften og griner som en filmskurk.

K

Klasseledelse Naiv forestilling om, at særlige håndbevægelser, fagter og kodeord kan motivere 28 seksårige børn til at sidde stille og lære, som kom der ingen dag i morgen, selvom de har tilbragt det meste af natten med at se Paradise Hotel på deres iPads i sengen og spist chokolade med mælk på til morgenmad.

L

Livslede Den følelse, du får, når en konsulent fra specialområdet tjener en bedre løn end dig på at forklare dit team, at elever med ADHD kan have svært ved at forstå en kollektiv besked, og at du gør klogt i også at give beskeden til eleverne en ad gangen.

M

Musiklærer Høreskadet, håndsky og stammende type, der farer nervøst sammen, når du siger godmorgen. Frygter emneuger om muligt mere end det resterende undervisningspersonale.

N

Nej-hatten Usynlig beklædningsgenstand. Bæres angiveligt af undervisningspersonale med intakt faglig stolthed og en naturlig skepsis over for verdensfjernt mellemleder-bullshit.

O

Opgaveoversigt Sagnomspunden liste med uigennemskuelige forkortelser og henvisninger. Opfattes som en slags bindende aftale, der beskriver dine opgavers art og omfang, men er typisk så gennemgående tvetydig, at skolens ledelse smilende kan tildele dig ekstra arbejde efter forgodtbefindende.

P

Pisa-test Tvangsindført og komplet ubrugeligt evalueringsværktøj, som man om få år vil se tilbage på helt uden nostalgi, når det er afløst af noget, der er endnu dummere.

Q

Quiz Hjerteløst evalueringsredskab forklædt som selskabsleg. Eleverne opdager ingenting, før det er for sent. Som sommerfugle, sprællende i edderkoppespind. Delfiner fanget i fiskenet. Et møl mod en flamme.

R

Robust Bruges af offentligt ansatte mellemledere om type af lønmodtager, der har stamina som en parasolfod og samme refleksionsniveau. 

S

Skriftlig prøve Den ubetinget mest effektive metode til at skabe ro i en udskolingsklasse, særligt op til skolehjemsamtaler. 

T

Tosproget Politisk korrekt og på alle planer meningsløs betegnelse for uhomogen gruppe af elever, hvoraf en ikke nærmere angivet procentdel taler flere sprog lige dårligt.

U

Understøttende undervisning Skoleaktivitet, hvor underbetalte pædagoger sent på eftermiddagen forgæves prøver at forklare 15-årige drenge, hvordan man udregner cirklers areal og bøjer uregelmæssige franske verber. Desperationen lurer lige under overfladen. Minder om de samtaler, visse ældre damer har med deres katte. 

V

Videreuddannelse Stammens ældste fortæller ind imellem om svundne tider, hvor kolleger drog af sted på kursus og kom hjem med hovederne fulde af nye idéer, inspiration og masser af gåpåmod. Der findes ingen øjenvidner eller skriftlige kilder, og fænomenet opfattes i dag generelt som en vandrehistorie. 

W

World Wide Web Uudtømmelig kilde til information samt muligheden for dialog med et endeløst, globalt kapel af kapaciteter inden for ethvert tænkeligt videnskabeligt område. Primær anvendelse er digital mobning, deling af videoer med dyreunger og skænderier med fremmede, der støtter Brøndby IF.

Y

Yndlingsaversion Stadig folkeskolereformen. 

Z

Zappergenerationen Læreres nedsættende betegnelse for unge mennesker, der er mere interesserede i snapchat og sms’er fra deres venner end i kommaregler og historieforløb om landboreformerne. Kampen er uværdig for begge parter.

Ø

Øvre grænse for antallet af møder, skolens ledelse kan indkalde dig til. En myte.

 

Har Klaus Møller glemt vigtige ord i ordbogen for lærere? Hjælp os med at lave den perfekte udgave. Skriv dine forslag i kommentarfeltet herunder. Tak!

Tilføj kommentar til artiklen

CAPTCHA billede for SPAM beskyttelse Hvis du ikke kan læse ordet, tryk her.

Arkiv